Науково-методичний семінар «Розвиток дослідницької компетентності та творчих якостей школярів на уроці» з 5 по 13 грудня 2020 року д.істор.н, професор Коробченко А.А.

З 5 по 13  грудня 2020 р. доктором історичних наук, професором кафедри педагогіки і педагогічної майстерності Мелітопольського державного педагогічного університету Коробченко А.А. проведено науково-методичний семінар «Розвиток дослідницької компетентності та творчих якостей школярів на уроці». Захід відбувся в режимі онлайн конференції ZOOM за участю вчителів закладів загальної середньої освіти м. Мелітополя, Мелітопольського району, Токмацького району.

Мета семінару полягала у розвитку професійної компетентності вчителів, їх мотивації до особистісного та професійного зростання.

Завдання семінару: сприяння підвищенню фахового рівня учасників семінару з питань організації уроку в сучасній школі; обговорення актуальних проблем підвищення продуктивності сучасного уроку; визначення шляхів сприяння розвитку творчого потенціалу, інтелектуальних здібностей і дослідницької культури учнів як базового компоненту компетентної особистості; спонукання педагогічних працівників до самоосвіти, професійного самовдосконалення.

 Під час проведення семінару, який складався з теоретичної та практичної частин, обговорювалися такі актуальні питання як: місце дослідницької компетентності здобувачів освіти в системі ключових компетентностей; сутність технології навчання як дослідження; особливості організації дослідницької діяльності в сучасній школі, методи і прийоми розвитку дослідницьких умінь та творчих якостей учнів під час уроку; урок-дослідження як складова частина формування дослідницького типу мислення учнів.

Відбувся конструктивний обмін думками й ідеями між учасниками семінару. Намічені подальші плани наукової діяльності. Всі учасники науково-методичного семінару працювали в дружній і теплій атмосфері, в свою чергу вчителі отримали корисний досвід наукових дискусій та презентації результатів своїх досліджень.