Новини кафедри соціології та філософії. Архів

20 грудня 2022 року декан факультету інформатики математики та економіки Муртазієв Ернест Гафарович та професор кафедри соціології та філософії (член журі) Глебова Наталя Іванівна взяли участь в урочистому заході нагородження переможців обласного конкурсу для обдарованої молоді у галузі науки у 2022 році. Пишаємося та вітаємо переможця конкурсу студента нашого факультету Шапошнікова Анатолія та керівницю зав.каф.соціології та філософії Афанасьєву Людмилу Василівну!!!


6 грудня 2022 о 13.45 відбулася відкрита лекція доктора філософських наук, професора кафедри соціології та філософії МДПУ імені Богдана Хмельницького ЦЮРУПИ МИХАЙЛА ВОЛОДИМИРОВИЧА “Принципові проблеми теорії пізнання: наукового та позанаукового”!

Дуже цікаво, інтелектально, пізнавально!!! Дякуємо від всієї академічної спільноти!!!!


30 листопада 2022 в рамках круглого столу організованого кафедрою соціології та філософії МДПУ ім.. Б. Хмельницького «Революція на граніті: Українське студентство в боротьбі за незалежність та встановлення демократичних свобод» ,мова йшла про студентство як рушійну силу революційних перетворень в Україні. До заходу долучилось 58 здобувачів та науково-педагогічних працівників ВУЗу. Спікери заходу Ігор Чичановський – ст. викладач кафедри соціології та філософії МДПУ, учасник протестів в жовтні 1990р.; Олена Решетнікова – студент соціолог МДПУ, абітурієнтка 2004 р., учасник помаранчевої революції; Микола Бондаренко – студент філософського факультету (спеціальність політологія) КНУ ім. Тараса Шевченка, доброволець територіальної оборони зосередили увагу на трьох ключових, у контексті українського націєтворення, політичних подіях, зокрема Революції на граніті (1990), Помаранчевій революції (2004), Революції Гідності (2014) та провідній ролі молоді у їх самоздійсненні. Не обійшли також стороною видові ознаки поняття «революція», а також причини його виникнення та наслідки як соціально-політичного явища.


17.10.2022  Робота круглого стола в рамках реалізації проєкту за підтримки Ради Європи «Посилення захисту національних меншин, у тому числі ромів, та мов меншин в Україні». Мета заходу: підтримка почуття єдності мелітопольських етнічних спільнот, у тому числі ромів в умовах окупації, внутрішнього переміщення, еміграції

НАШ РОБОЧИЙ МЕСЕНДЖЕР:

– оперативне інформування мешканців тимчасово окупованих територій про зусилля народу, держави, наших друзів і партнерів в боротьбі з російською ордою і невідворотність перемоги над агресором та відновлення української влади;

– моніторинг гуманітарної ситуації, потреб мешканців, можливостей організації нових каналів невідкладної допомоги;

– організація потічного моніторингу і задокументування актів етноциду, культурного і релігійного шовінізму з боку окупантів і колаборантів на території громади;

– технологічна організація каналу для виявлення, документування, інформування світової спільноти та постійного деталізованого інформаційного розголосу воєнних і гуманітарних злочинів окупантів і колаборантів на території громади.

Дякуємо модераторам і спікерам. Мелітополь – це Україна! Все Буде Україна!


9 серпня 2022 Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького та Факультет інформатики, математики та економіки провели інтерактивний круглий стіл До міжнародного дня корінних народів світу у режимі онлайн “Збереження ідентичності корінних народів в умовах війни та глобальних викликів ХХІ ст.”

Ні що нас не могло зупинити!


10 червня 2022 Гурток “Соціологос” Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького підвів підсумки 2021-2022 навчального ранку!

Ми з Вами багато чого встигли зробити, навчилися, брали участь, але і багато чого не встигли разом! Але сподіваюся, що обов’язково ще встигнемо наступного року надолужити!

Вітаю членів гуртка (студентів-соціологів) з вдалим закінченням року! Дякуємо викладачів кафедри соціології за підтримку та допомогу!

Згадаєте які ми були в цьому році!


19 травня 2022 В рамках віншування Днів науки бакалаври та магістри спеціальності Соціологія Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького взяли участь у VI Міжнародній науково-практичній конференції “Інноваційний потенціал та правове забезпечення соціально-економічного розвитку України: виклик глобального світу”.

Вітаємо учасників та їх керівників: Афанасьєву Л.В., Букрєєву І.В., Глинську Л.Ф., Глебову Н.І., Орлова А.В., Семікіна М.О., Склярова Р.В.!!!!

 


11 лютого 2022 Сьогодні в МДПУ імені Богдана Хмельницького відбулася щорічна VIІ учнівська та студентська регіональна науково-практична конференція “Людина і світ”, яка зібрала понад 50 учасників – здобувачів середньої та вищої освіти міста Мелітополя та району. Студенти та школярі представляли свої роботи щодо популярних серед молоді субкультур, особливостей проведення дозвілля, дослідили екологічні проблеми довкілля, чинники, що впливають на фізичне та психологічне здоров’я молоді; вирішували питання взаємодії культур у поліетнічному освітньому середовищі, дискутували з питань релігії та значення церкви у житті суспільства.

Щира подяка доповідачам та їхнім керівникам за цікаві виступи та змістовні презентації, а також активній аудиторії за цікаві питання та оцінки персоналій, явищ і подій в межах обговорюваної тематики.


22 листопада 2021 Студенти-соціологи факультету інформатики, математики та економіки й студенти хіміко-біологічного факультету Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького долучилися до Всесвітнього дня Гідності! Дивились цікаві відео ролики, згадували гідні вчинки з життя та створювали мапу-гідності!!! Дякую всім студентам та організаторам Всесвітнього дня гідності!!! #gdignityUkraine


Протягом 29 і 30 вересня 2021 року в місті відбулися чотири експертні панелі в рамках розробки Концепції інтегрованого розвитку Мелітополя до 2030 року, в яких взяли участь викладачі і студенти факультету Інформатики, математики і економіки спеціальності «Соціологія». Метою такої роботи була дискусія у професійному колі щодо гіпотез та пропозицій з розвитку міста, напрацьовані експертами та експертками міжнародної та локальної робочої групи. Студентство поряд з представниками фахових установ, закладів і організацій міста мало нагоду визначити своє бачення, ідеї, прогнози за чотирма напрямками: «Освіта», «Культура», «Мобільність і транспортна інфраструктура» і «Екологія».

Такий формат роботи дозволив не лише проявити студентам власну активність, а й познайомитись і поспілкуватися зі стейкхолдерами, почути їхні запити і прогнози. Неодмінною складовою такого спілкування стало і уточнення, напрацювання матеріалів щодо власних наукових розробок над якими працюють студенти в межах свої тем курсових і кваліфікаційних робіт, адже за всіма напрямками експертних панелей під час дискусій і презентацій було висловлено багато інноваційних і змістовних пропозицій, заснованих на реальному досвіді діяльності фахівців та міжнародних трендах.

Проект «Інтегрований розвиток міст в Україні ІІ» виконується німецькою урядовою компанією «Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH», а її партнерами в нашому місті виступають Мелітопольська міська рада і Агенція розвитку Мелітополя.


18.09.2021 року на базі Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького відбувся “University open space – 2021”. Кафедрою соціологією проведена презентація спеціальності “Соціологія” для учнівської молоді м. Мелітополь та Мелітопоського району, зокрема для учнів гімназій та ліцеїв, а саме √ 1, 13, 19, ліцей Творчості та інших.


9 вересня 2021 Мелітополь – студентське та молодіжне місто! Сьогодні студенти факультету інформатики, математики та економіки МДПУ імені Богдана Хмельницького спеціальностей «Соціологія», «Економіка», «Менеджмент» та «Готельно-ресторанна справав цьому переконались, взявши участь у І молодіжному саміті “Get higher together”, який проводила Youth Hub “People.ua”у партнерстві з Групою Компаній Мелітопольська Черешня.

Студенти ознайомилися з можливостями і умовами працевлаштування у місті, якісного та цікавого проведення дозвілля, а під час панельних дискусій та зустрічей у форматі «Живої бібліотеки» спілкувалися з представниками підприємств міста.


Сьогодні, 08.09 2021 року студенти та викладачі спеціальностей «Соціологія», «Економіка», «Менеджмент» та «Готельно-ресторанна справа», Факультету інформатики, математики та економіки Мелітопольського державного університету імені Богдана Хмельницького разом з представниками національних спільнот, ВПО, взяли участь в вебінарі з ІСС експертом паном Даніел Де Торрес (м. Барселона, Іспанія), автором посібника «АНТИРУМОРИ. Керівництво по боротьбі з чутками».

Під час зустрічі були розглянуті особливості використання альтернативних наративів, роль відповідальності, співчуття, емпатії, солідарності, консолідації в протидії «мові ворожнечі», роль і значення вдало організованих проти-чуткових комунікаційних кампаній.

Захід організувала національний координатор ІСС, др. Ксенія Рубікондо в рамках реалізації Проєкту РЄ «Боротьба з чутками» , учасником якого є Мелітопольський державний університет імені Богдана Хмельницького. Незабаром перекладений др. Ксенією Рубікондо посібник «АНТИРУМОРИ. Керівництво по боротьбі з чутками» надійде в місто. Це допоможе нашим студентам краще освоїти деякі з тем з курсів «Етносоціологія», «Соціологія комунікацій і зв’язків з громадськістю», «Комунікативний менеджмент», «Управління персоналом», «Управління змінами». Окрім того у нас була гарна можливість прокачати англійську.


30 червня 2021 Ну що.. вперед …..OPEN SPACE in action Соціологи рулять разом з молоддю Мелітополя Дякуємо Ви кращі Далі буде…..


Наразі 18 червня 2021 в університеті проходить V форум інтеркультурних міст України!!!

Вітаємо учасників та гостей!!!

 


8 червня 2021 року три фокус-групи з молоддю, яка працює не працює та представники молодих сімей!

Стартував новий проєкт Центру соціологічних досліджень МДПУ імені Богдана Хмельницького «Дослідження актуальних запитів та розробка дорожньої карти підвищення індексу благополуччя молоді міста Мелітополя», який виконується на замовлення Управління культури та молоді Мелітопольської міської рада Запорізької області. Мета дослідження – аналіз сучасних запитів молоді щодо розробки та впровадження молодіжної політики на місцевому рівні.

Дякуємо всім респондентам за інноваційні ідеї з розвитку молодіжної політики міста, вашу виявлену небайдужість, активну громадську позицію, відкритість до співпраці, зацікавленість майбутнім нашого міста.


2 червня 2021 р. Центром соціологічних досліджень було проведене фокус – групове дослідження студенської молоді Мелітополя з метою виявлення їх проблем, життєвих пріоритетів та очікувань задля їх самовизначення та активної включеності у життя громади міста.

 


2 червня 2021 року 3 фокус-групи з учнівською молоддю, здобувачами середньо-професійної та вищої освіти. Вітаємо наших студентів- модераторів з фаховим дебютом! Тепер ви не лише здобувачі, а й фахівцями-практики, дослідники!!! Три фокус-групи пройшли креативно, емоційно і змістовно! Дякуємо всім респондентам за інноваційні ідеї з розвитку молодіжної політики міста, вашу виявлену небайдужість, активну громадську позицію, відкритість до співпраці, зацікавленість майбутнім нашого міста.

Стартував новий проєкт Центру соціологічних досліджень МДПУ імені Богдана Хмельницького «Дослідження актуальних запитів та розробка дорожньої карти підвищення індексу благополуччя молоді міста Мелітополя», який виконується на замовлення Управління культури та молоді Мелітопольської міської рада Запорізької області. Мета дослідження – аналіз сучасних запитів молоді щодо розробки та впровадження молодіжної політики на місцевому рівні. Зокрема, як вирішити питання з працевлаштуванням та зайнятістю молодих людей ? Здобуттям ними формальної та неформальної освіти? Як залучити молодь до здорового способу життя? Як і де саме молоді люди хочуть проводити свій вільний час та дозвілля? Які мобільні та міграційні настанови, цінності та уподобання молодих людей? Їх громадянська та політична активності?


20 травня 2021 Цьогоріч Дню вишиванки 15 років.

Вітаю всіх з цим чудовим святом самобутньої, неповторної, барвистої української культури. Вишиванка символізує зв’язок поколінь, будить високі патріотичні почуття в серці кожного українця. Бажаю укріплення української ідентичності заради процвітання нашої країни.

Кафедра соціології святкує разом зі студентами


26 березня 2021 Напередодні години Землі ,яка відзначається останньою суботою березня ,студенти соціологи ,представники ГО ‚,Ком‘юніті плюс‘‘ та наукового гуртка ,,Соціологос‘‘ відвідали міський краєзнавчий музей,де згадали творення Землі ,давніх тварин і стародавніх людей!Які жили в різні епохи без світла та цивілізації!Знадайте про це завтра та проведіть дозвілля на природі!!


14 березня 2021 А у нас масляна!!!! Викладачі кафедри соціології та студенти-соціологи вітають всіх зі святом!!!! Парк, млинці, чай та гарна компанія!!!!

Олена Олійник – найкраща випускниця Мелітопольського Впу, а тепер студентка МДПУ імені Богдана Хмельницького, спеціальність Соціологія!!! Випускники, ми на Вас ЧЕКАЄМО!!!


13 березня 2017 року в Мелітопольській мерії було підписано Меморандум про співпрацю щодо реалізації проекту «Розробка Стратегії перетворення публічних бібліотек Мелітополя в інформаційно-дозвіллєві центри для містян з урахуванням побажань жителів» між міською владою в особі міського голови С.А. Мінька, Мелітопольським державним педагогічним університетом імені Богдана Хмельницького в особі ректора А.М. Солоненка та громадською організацією «Мелітопольська волонтерська група «Патріот» в особі керівника організації О.А. Леонтьєвої. Після підписання Меморандуму студенти-соціологи долучились до анкетного опитування.

Метою соціологічних практик є набуття студентами умінь та навичок досвіду проведення соціологічного дослідження, що включає весь комплекс науково-дослідних робіт від розроблення програми до написання наукового звіту. У студентів 4 курсу Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького спеціальності «соціологія» з’явилась нагода під час проходження виробничої практики долучитись до реалізації цікавого Проекту «Розробка Стратегії перетворення публічних бібліотек Мелітополя в інформаційно-дозвіллєві центри для містян з урахуванням побажань жителів». Метою проекту є побудова нової моделі надання послуг містянам публічними бібліотеками і розробка Стратегії перетворення публічних бібліотек м. Мелітополя в інформаційно-дозвіллєві центри за участі його жителів, спеціалістів Централізованої бібліотечної системи, науковців та громадських організацій. Під керівництвом Центру соціологічних досліджень МДПУ студенти здійснюватимуть соціологічний супровід реалізації проекту у формі анкетного опитування репрезентативних груп мешканців міста та фокус-груп серед бібліотечних експертів і користувачів, що дозволить залучити представників найбільш активних соціальних груп мелітопольців до консультацій з розробки Стратегії.


02 березня 2021 року (ауд. 12) пройшов захист – презентація навчальної практики здобувачів першого освітньо-кваліфікаційного рівня вищої освіти (бакалавр) спеціальності Соціологія за темою “Відчуття безпеки/небезпеки в міському просторі Мелітополя “. Під час захисту всі студенти продемонстували вміння поєднувати теорію з практикою, старанність, пунктуальність, відповідальність. На захисті була присутня заступниця декану факультету інформатики, математики та економіки, доцент Оксана Володимирівна Бунчук.

 


23 лютого 2021 завідувачка кафедри соціології Афанасьева Л.В. взяла участь у презентації нашого університету Олександру Файніну, керівнику туристичного сектору програми USAID Economic Resilience Activity (ERA), який відвідав з робочим візитом Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького.

Людмила Василівна презентувала науково-дослідну роботу Центра соціологічних досліджень.

Олександр Файнін зазначив, що є дуже цікаві проєкти, які можливо реалізувати спільно з університетом.

 


24 лютого 2021  для подальшої плідної співпраці відбулася зустріч викладачів кафедри соціології з директором Комунального закладу «Мелітопольський фаховий коледж культури і мистецтв» Запорізької обласної ради Єгоровим Михайлом Олексійовичем.

 


3 лютого 2021 На кафедрі соціології відбулося обговорення освітніх програм першого та другого рівня вищого рівня “Соціологія” та “Соціологія муніципальної політики” зі здобувачами (Гаранти: Букрєєва І.В., Глебова Н.І.).

Здобувачів зацікавили фахові компетентності, зокрема вміти складати програму соціологічного дослідження, дизайн дослідження. Здобувачі другого рівня вищої освіти виявили інтерес щодо міських проблем та можливостей їх вирішення в контексті соціологічного супроводу.


2 лютого 2021 В Центрі соціологічних досліджень студенти 3-го курсу, спеціальності Соціологія, продовжують працювати над методологічною частиною практики “Відчуття безпеки/небезпеки в міському просторі Мелітополя “.


25 січня 2021 в режимі ЦОДТ МДПУ Директор ТОВ “Центр стратегічного розвитку територій”, доц. А.В. Орлов разом з завідувачкою кафедри соціології, доц. Л.В. Афанасьєвою та гарантом ОП доц. Глебовою, провели в рамках проходження виробничої практики за фахом “соціологія” установчі збори для студентів ІV курсу (517 група). Доц. Афанасьєва ознайомила здобувачів з завданнями та змістом виробничої практики, методикою майбутньої роботи, а доц. Глебова з календарним планом проходження виробничої практики. А.В. Орлов, як Замовник, зазначив, що робота студентів- практикантів, буде направлена на послуги з організації та проведення соціологічного дослідження для вивчення сучасного стану простору інформаційної культури та медіаграмотності мелітопольців (код ДК 021:2015 – 79320000-3 Послуги з опитування громадської думки). Наступна зустріч запланована безпосередньо на базі практики, в офісі ТОВ “Центр стратегічного розвитку територій” в п’ятницю, 29.01, об 11.15.


24 грудня 2020 МДПУ більш ніж університет! Сьогодні університет і наша кафедра підводять підсумки за 2020 р. який кинув нам так багато викликів! І ці виклики наша кафедра з честю подолала! Навесні комісія НАЗЯВО надала знак якості підготовки студентів за освітньою програмою «Соціологія» рівня вищої освіти бакалавр. Влітку та восени дослідження за проєктами, один з яких міжнародний РЄ «Впровадження та Залучення Культурного Різноманіття на Глобальному Рівні / Introducing and Engaging Diversity Globally». І водночас ми публікувалися у наукометричних базах даних Scopus та Web of Science, презентували нашу кафедру, спеціальність, наукові досягнення у соціальних мережах та на сайті МДПУ. І сьогодні ми отримали гідну оцінку нашої праці. Дякуємо колективу за плідну співпрацю, командну роботу, оперативність, креативність ідей та готовність до всього нового. Час викликів – це час нових можливостей для нас!


21 листопада 2020 З нагоди відзначення Міжнародного дня толерантності, Всесвітнього Дня Гідності і Дня Гідності та Свободи науковці, культурні діячі та представники громадського сектору запрошують до Zoom-конференції на обговорення надважливих тем взаєморозуміння, що начасі.

Під час конференції буде привідкрито завісу історії, що невідома для багатьох мелітопольців, меморіалу жертвам Холокосту «Плач по нерожденным». Події які залишили страшну позначку на мільйонах родинах. Багато питань стануть явними до моторошності: чому обрано це місце, що символізує дівчина і її хустка та інші сакральні факти.

Честь і гідність як найвищі соціальні цінності;

Вивчення історії Холокосту – попередження злочинів проти людства;

Піднесення національної свідомості через призму музейної експозиції;

Толерантність як ознака сучасності та усвідомлена необхідність суспільного співіснування.

Захід організовано за ініціативи кафедри соціології МДПУ імені Богдана Хмельницького, Мелітопольського міського краєзнавчого музею, ГО «Мелітопольська міська єврейська община», Централізована бібліотечна система відділу культури ММР ЗО, СГО «Рада національно-культурних товариств м. Мелітополь».