Новини
Щиро вітаємо з потужним науковим досягненням!
БРИГІНА СОФІЯ, ЗДОБУВАЧКА ОП «ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННЕ ГОСПОДАРСТВО ТА ТУРИСТИЧНИЙ БІЗНЕС» ЗАЙНЯЛА ІІ МІСЦЕ У МІЖНАРОДНОМУ КОНКУРСІ НАУКОВИХ РОБІТ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ ЗА НАПРЯМОМ PUBLIC AND CORPORATE MANAGEMENT
Колектив кафедри економіки, готельно-ресторанного та туристичного бізнесу щиро вітає Бригіну Софію, здобувачку освітньої програми «Готельно- ресторанне господарство та туристичний бізнес» Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького з зайнятим ІІ місцем у Міжнародному конкурсі наукових робіт здобувачів вищої освіти за напрямом Public and Corporate Management.
Організатор конкурсу – Київський національний університет технологій та дизайну за участю провідних науковців Чехії, Італії, Польщі, Словаччини, Грузії, Латвії, Азербайджану, Чилі та Кенії.
Наукове дослідження Софії – «Institutional Support for Economic Stability in Ukraine’s Hotel and Restaurant Sector amid Hybrid Threats» (Інституційне забезпечення економічної стійкості готельно-ресторанного сектору України в умовах гібридних загроз) отримало високу оцінку міжнародного журі та викликало жваву дискусію серед учасників підсумкової конференції.
Наші вітання Софії та її науковому керівнику – к.екон.н., доценту кафедри економіки, готельно-ресторанного та туристичного бізнесу Бабко Наталі Миколаївні.
Ця перемога – гідне визнання наполегливої праці, аналітичного мислення та відданості розвитку української науки в умовах глобальних викликів. Впевнені, що це лише початок наукового шляху Софії, сповненого новими звершеннями, ідеями та можливостями.
Участь у Всеукраїнському фаховому семінарі із забезпечення якості вищої освіти в галузі туризму, готельно-ресторанної справи та менеджменту
16 жовтня 2025 року науково-педагогічні працівники кафедри економіки, готельно-ресторанного та туристичного бізнесу Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького взяли участь у Всеукраїнському фаховому семінарі із забезпечення якості вищої освіти в галузі туризму, готельно-ресторанної справи та менеджменту, який було організовано Національним агентством з якості вищої освіти у партнерстві з Державним торговельно-економічним університетом. Захід зібрав більше 400 учасників – представників закладів вищої освіти, гарантів освітніх програм та членів галузевих експертних рад.
Семінар пройшов у форматі сесії запитань і відповідей та дискусійних сесій галузевих експертних рад. Захід став майданчиком для обміну досвідом та обговорення актуальних викликів і перспектив розвитку системи забезпечення якості вищої освіти в галузях туризму, готельно-ресторанної справи та менеджменту.
Майбутнє українського агробізнесу
14 жовтня 2025 року НПП кафедри економіки, готельно-ресторанного та туристичного бізнесу Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького взяли участь у роботі Всеукраїнського агрофоруму SMART AGRO FORUM: «Майбутнє українського агробізнесу», який об’єднав понад 200 учасників – представників державних і місцевих органів влади, дорадчих служб, територіальних громад, аграрного бізнесу, освітян, науковців, студентів і усіх зацікавлених в питаннях відновлення сільських територій та сільського господарства з різних куточків України.
Метою форуму було обговорення та визначення перспективних напрямків розвитку регіонального та національного агробізнесу, приведення системи продовольчої безпеки України до європейських стандартів шляхом сприяння, підтримки та пріоритетності відновлення та сталого розвитку сільських територій; впровадження нових технологій та обмін досвідом з питань організації малого фермерства; привернення уваги до екологічних та соціальних проблем сільських територій, стратегічного планування та бізнес-проєктування.
Захід проведено в рамках проєкту ЄС Еразмус+ імені Жана Моне «Євроінтеграція та сталий розвиток сільських територій України як запорука забезпечення продовольчої безпеки в умовах повоєнного відновлення». Організаторами виступили Запорізький національний університет, Міністерство освіти і науки України, Міністерство економіки, довкілля та сільського господарства України, Національний Еразмус+ офіс в Україні, Запорізька обласна державна адміністрація, Торгово-промислова палата, Всеукраїнська асоціація обʼєднаних територіальних громад тощо.
Учасники відзначили високу практичну цінність доповідей, логічно вибудувану структуру агрофоруму та зацікавленість усіх спікерів та слухачів в піднятих питаннях, важливість поєднання наукових досліджень, дорадчих практик та міжнародного досвіду у відбудові українського агросектору. Форум став платформою для обміну думками, досвідом, встановлення партнерських контактів і визначення напрямів розвитку сільських територій та агробізнесу.
🔥🎓 ГАСТРОНОМІЧНА ЗУСТРІЧ, ЯКА НАДИХАЄ!
🏛📊 Кафедра економіки, готельно-ресторанного та туристичного бізнесу МДПУ імені Богдана Хмельницького запрошує на унікальну зустріч у з особливою гостею –
✨ Дарʼєю Гросицькою – фіналісткою та переможницею шоу «Пекельна кухня» (2 сезон)!
🥐👩🏼🍳Це жінка, яка перетворює їжу на мистецтво, а страви – на історії смаку й сили.
▪️ Колишня Culinary Director у CMYK Ingredients – творчиня нових гастрономічних ліній та здорового харчування.
▪️ Співзасновниця @bonbrioche_bistro_3b – простору, де хліб стає філософією, а кожна крихта народжує легенди.
Вона знає, як у спеції побачити енергію, в олії – історію, а в хлібі – гармонію життя.
І тепер ділиться цим із вами!
📅❗️Сьогодні, 2 вересня 2025 року о 09:35
🔗 Приєднатися можна тут:
https://us02web.zoom.us/j/87317725309…
✅ Meeting ID: 873 1772 5309
✅ Passcode: 201271
🚀🧩 Готуйте свої питання, бо це буде не просто зустріч, а справжній смаковий діалог, що розширює уявлення про кулінарію та бізнес!
🎓🇺🇦 ВІТАЄМО З ПЕРЕМОГОЮ!
🙋🏻♀️🏆Студентка 2 курсу спеціальності 241 Готельно-ресторанна справа МДПУ імені Богдана Хмельницького Анна Колєснікова, гідно представила наш заклад у ІІ турі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузі «Менеджмент освіти», що відбувся 5 червня 2025 року на базі Глухівського національного педагогічного університету імені Олександра Довженка.
👏🏻🥳За результатами захисту наукової роботи на тему «Студентський досвід як основа для оцінки перспектив управління якістю вищої освіти в умовах воєнного стану» Анна посіла III місце та отримала диплом ІІІ ступеня.
📊🚀 У своїй конкурсній роботі (керівник — к.е.н., доц. Наталя Бабко) Анна глибоко дослідила, як досвід студентів впливає на управлінські рішення у сфері вищої освіти.
✅✍🏻 Вона проаналізувала виклики навчання в умовах війни та запропонувала практичні кроки для підвищення якості освітнього процесу.
💛💙Щиро пишаємося досягненням Анни та бажаємо нових звершень на науковій ниві!
Партнерство як інструмент експорту локального продукту з сільських територій України
28.04.2025 року НПП кафедри економіки, готельно-ресторанного та туристичного бізнесу, в рамках членства Спілки сільського зеленого туризму України, взяли участь у підсумковій конференції «Партнерство як інструмент експорту локального продукту з сільських територій України» міжнародного проєкту «Створення культури партнерства та розвиток спільних місцевих продуктів для підвищення експортної спроможності малого бізнесу на прифронтових та прикордонних сільських територіях» за фінансової підтримки Естонського центру міжнародного розвитку.
Метою заходу є підвищення обізнаності про партнерства як інструмент експорту локальних продуктів з сільських територій України в умовах воєнного стану та поствоєнного відновлення; налагодження взаємодії між українськими та естонськими фахівцями; формування професійної мережевої спільноти з сільського розвитку для обговорення та вирішення актуальних проблем.
Під час роботи конференції були розглянуті актуальні питання розвитку сільського зеленого туризму України під час війни та в поствоєнний період, брендингу туризму сільських територій, презентована кластерна модель розвитку вітчизняного туристичного продукту та досвід кластеризації туристичної галузі естонських партнерів.
Багаторічна співпраця колективу кафедри з Спілкою сільського зеленого туризму України дає можливість впровадження набутого інноваційного досвіду в освітній процес та наукові діяльність.
Всеукраїнський фахови семінарі з питань забезпечення якості вищої освіти в галузі економіки та менеджменту
23 квітня 2025 року НПП кафедри економіки, готельно-ресторанного та туристичного бізнесу взяли участь у Всеукраїнському фаховому семінарі з питань забезпечення якості вищої освіти в галузі економіки та менеджменту, організованому Національним агентством із забезпечення якості вищої освіти. Захід відбувся на базі Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана у змішаному форматі та об’єднав понад 400 учасників.
Голова Національного агентства А. Бутенко у своєму виступі акцентував увагу на ключових змінах у процедурах забезпечення якості освіти, які вже запроваджені для українських університетів. Модераторами зустрічі були окреслені європейські орієнтири в системі забезпечення якості, сучасні тренди, що формують політику вищої освіти в умовах євроінтеграції.
З практичними кейсами та міркуваннями щодо акредитаційних процедур виступили голови ГЕР 05 Соціальні та поведінкові науки та ГЕР 07 Управління та адміністрування.
Наприкінці зустрічі відбулась інтерактивна сесія запитань і відповідей, учасники мали змогу поставити запитання та отримати змістовні фахові роз’яснення.
Вітаємо Бригіну Софію з перемогою в Міжнародному конкурсі наукових робіт
Колектив кафедри економіки, готельно-ресторанного та туристичного бізнесу щиро вітає здобувачку 3 курсу спеціальності 241 Готельно-ресторанна справа Бригіну Софію та її наукового керівника, кандидата економічних наук, доцента кафедри Бабко Наталю Миколаївну з зайнятим III місцем у II турі Міжнародного конкурсу студентських наукових робіт “Black Sea Science” 🏆, організованого Одеським національним технологічним університетом.
🔬 Тема конкурсної роботи: “Готельно-ресторанний простір сучасного мегаполісу в дискурсивному контексті”. Дослідження здобувачки проводилось на базі Науково-освітньої лабораторії Готельно-ресторанного та туристичного бізнесу Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького та присвячене ролі готельно-ресторанної індустрії у формуванні міського середовища, з особливим акцентом на соціокультурні та інноваційні аспекти.
🗓 У другому етапі конкурсу, що відбувся 9 квітня 2025 року, 18 фіналістів з 62 учасників конкурсу гідно представили свої наукові проєкти англійською мовою, презентували результати дослідження членам міжнародного журі.
🌟 Бажаємо Софії подальших перемог, професійного зростання та натхнення! Пишаємось таким талановитим і вмотивованим поколінням студентів! 💼✨
#МДПУ #BlackSeaScience2025 #ГотельноРестораннаСправа #НауковаМолодь#ГордістьУніверситету #МіжнароднийКонкурс#HospitalityIndustry #TourismScience
Основні тенденції формування інклюзивного туризму в умовах невизначеності
27.03.2025 року, в рамках XVI Міжнародної виставки «Сучасні заклади освіти», колективом кафедри економіки, готельно-ресторанного та туристичного бізнесу було організовано та проведено круглий стіл «Основні тенденції формування інклюзивного туризму в умовах невизначеності».
Модераторами заходу були запрошені фахівці-практики та підприємства-партнери кафедри в рамках виконання договорів про співпрацю.
Олена Бут, власниця ПП «Туристична компанія «Ассоль»» акцентувала увагу на актуальності вирішення проблем інклюзивного туризму в Україні, необхідності його розвитку та відновлення в умовах невизначеності.
Каріна Синевич, власниця бренду Bon Brioche Bistre, фахівець з п’ятнадцятирічним досвідом у галузі HoReCa, поділилась своїм досвідом створення та функціонування підприємств ресторанного бізнесу в Україні та країнах Європи. Пані Карина акцентувала увагу на актуальності розвитку інклюзивного туризму в Україні, впровадженні механізмів вдосконалення туристичної інфраструктури, орієнтованої на споживачів, що зазнали наслідків війни.
До участі у заході були залучені здобувачі кафедри, які презентували свої наукові дослідження, виконані на базі Науково-освітньої Лабораторії готельно- ресторанного та туристичного бізнесу Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького.
Професор кафедри економіки, готельно-ресторанного та туристичного бізнесу Катерина Пилипенко акцентувала увагу присутніх на важливості формування стратегії розвитку інклюзивного туризму, впровадженні інноваційних механізмів вдосконалення в його функціонування, наголосила що забезпечення в Україні безбар’єрного простору для людей з обмеженими можливостями, в умовах війни та повоєнний період, є надзвичайно необхідним.
Павло Барський, власник ЗАТ «ОРМЕ ІНВЕСТИСІЙОС», м. Вільнюс (Литова), доєднався до заходу, побажав всім присутнім вирішення проблемних питань з напряму дослідження, конкурентоспроможності туристичній галузі та миру Україні.
Колектив кафедри вдячний запрошеним модераторам, гостям заходу, колегам, здобувачам та всім присутнім за зацікавленість заходом та підтримку.
🇺🇦🎓 ЗАПРОШУЄМО ДО УЧАСТІ У ЗАХОДІ В РАМКАХ ХVI МІЖНАРОДНОЇ ВИСТАВКИ «СУЧАСНІ ЗАКЛАДИ ОСВІТИ»
✊🏻🗺Круглий стіл «Основні тенденції (напрями) формування інклюзивного туризму в умовах невизначеності».
Доповідачі:
👩🏼🏫🔺Пилипенко Катерина, доктор економічних наук, професор кафедри економіки готельно-ресторанного та туристичного бізнесу Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького;
👩🏼🏫🔺 Каріна Синевич, власниця бренду Bon Brioche Bistro в сфері ресторанного бізнесу з досвідом у HOREKA 15 років;
👩🏼🏫🔺 Бут Олена, власниця ПП «Туристична компанія «Ассоль»», місто Полтава;
👨🏼🎓🔺 P. Barsiy, власник OrmeInvesticijos, м. Вільнюс, Литовська Республіка.
⁉️💼Питання, що обговорюватимуться:
✅🇺🇦 напрями формування та розвитку еко-, агро- зеленого туризму в інклюзивному середовищі в період невизначеності.
👥🎯Цільова аудиторія: здобувачі освіти, стейкхолдери, заклади вищої освіти.
🗓✅Захід відбудеться 27 березня 2025 року, початок о 12:00
🔗Підключитися за покликанням:
https://us02web.zoom.us/j/84454088567…
📌Ідентифікатор конференції 844 5408 8567
📌Код доступу: 875904
🌍✨ Запрошуємо всіх охочих долучитися до обговорення важливих аспектів інклюзивного туризму та знайти нові ідеї для розвитку цієї сфери!
Як підготувати локальний бренд для виходу на міжнародні ринки
21-го листопада 2024р. науково-педагогічні працівники та здобувачі кафедри економіки, готельно-ресторанного та туристичного бізнесу взяли участь у вебінарі «Як підготувати локальний бренд для виходу на міжнародні ринки». Впродовж роботи вебінару були розглянуті питання створення та локалізації бренду, можливості формування іміджу та емоційної привабливості бренду. Експерт заходу ознайомила учасників з особливостями створення бренду в різних країнах, його резонування з культурою та уподобаннями конкретного локального ринку. Розглянуті питання культурної адаптації контенту, продуктів і послуг. Презентоване програмне забезпечення для адаптації оригінальної програми до місцевих культур, налаштування інтерфейсів відповідно да регіональних уподобань та звичок. Визначено, що основною метою створення бренду є його актуальність, зрозумілість та привабливість для споживачів.
Участь у вебінарі “Особистий бренд: Покроковий план дій”
14-го листопада 2024р. науково-педагогічні працівники та здобувачі кафедри економіки, готельно-ресторанного та туристичного бізнесу взяли участь у вебінарі «Особистий бренд: покроковий план дій». Захід організовано продюсерською агенцію SUNSHINE. Учасники вебінару обговорювали питання створення бренду компанії, етапи його просування, шляхи вирішення задач та проблем, з метою уникнення найпоширеніших помилок в просуванні бренду, досягнення основної мети брендингу – виокремити власний продукт або послугу серед конкурентів, зробити його відомим та привабливим для споживача.
Особливої уваги набуло питання формування особистого бренду, необхідного для створення іміджу людини та просування її послуг. Особистий бренд допомагає у формуванні репутації, довіри, робить людину відомою. Фахівці обговорили етапи та канали просування бренду, визначили контент просування. До того ж було визначено, що бренд може стати додатковим потужним активом компанії, який зростає в ціні та приносить прибуток.
Участь у 12 Міжнародному бізнес-форумі «Наука. Бізнес. Освіта. Стратегічне партнерство»
7-го листопада 2024р. науково-педагогічні працівники та здобувачі кафедри економіки, готельно-ресторанного та туристичного бізнесу взяли участь у 12 Міжнародному бізнес-форумі «Наука. Бізнес. Освіта. Стратегічне партнерство». Впродовж роботи форуму проводились панельні дискусії «Мотиваційні механізми розвитку освітнього партнерства», «Синергія бізнесу, держави та освіти у протидії тінізації економіки», «Фінанси сталого розвитку для відбудови України», «Відродження агробізнесу на забруднених війною територіях» та інші. Захід супроводжували вітчизняні та зарубіжні модератори та спікери з дуже потужним досвідом у вирішенні та дослідженні актуальних питань сьогодення. Колектив кафедри економіки, готельно-ресторанного та туристичного бізнесу Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького вдячний організаторам бізнес- форуму за можливість участі у потужному та актуальному у наш час заході.
Стратегічні пріоритети розвитку соціально-економічних систем у контексті сучасного наукового виміру
25 жовтня 2024р. колективом кафедри економіки, готельно-ресторанного та туристичного бізнесу організовано та проведено ІІІ Міжнародну науково-практичну конференцію «Стратегічні пріоритети розвитку соціально-економічних систем у контексті сучасного наукового виміру». Співорганізаторами конференції виступили вітчизняні та зарубіжні ЗВО та підприємства. Участь у конференції взяло більше 120 учасників, науковці, здобувачі вищої освіти та професіонали-практики з України, Німеччини, Литви, Грузії, Польщі, Пакистану, Болгарії.
Проведення щорічної міжнародної науково-практичної конференції «Стратегічні пріоритети розвитку соціально-економічних систем у контексті сучасного наукового виміру» ставить за мету концентрацію наукових зусиль регіону, країни, світу у напрямку стратегічного розвитку соціально-економічних систем, що започатковуються і проводяться Урядом України та інших країн світу, узагальнення творчих пошуків й досліджень світової наукової спільноти та наданні практичних рекомендацій, спрямованих на формування та трансформацію механізмів управління в економіці у контексті сучасного наукового виміру, враховуючи умови сьогодення.
Впродовж роботи конференції були обговорені питання щодо міжнародних економічних відносин України, актуальні проблеми економіки та управління національним господарством, інноваційні механізми вдосконалення системи оподаткування, вплив воєнних дій на екологічний стан в Україні, інноваційні стратегії розвитку фінансових технологій у соціально- економічних системах, висвітленні питання відновлення та подальшого розвитку туристичного та готельно-ресторанного бізнесу в умовах війни та повоєнний період. За результатами роботи підготовлено збірник матеріалів конференції. Кожен з учасників отримав сертифікат конференції.
Науково-педагогічними працівниками кафедри проведено установчу конференція для здобувачів ОП «Економіка та бізнес»
2 грудня 2022 року науково-педагогічними працівниками кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу Постолом А.А., Верховод І.С. була проведена установча конференція для здобувачів ОП «Економіка та бізнес» 3 та 1 СТН курсів навчання.
Науково-педагогічні працівники кафедри ознайомили здобувачів із керівниками, завданнями та строками проведення практики. Практична підготовка здобувачів за ОП «Економіка та бізнес» передбачає здатність розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми в сфері економіки та бізнесу безпосередньо на підприємстві.
Практична підготовка надає перспективи підготовки фахівців з економіки та бізнесу з урахуванням сучасних світогосподарських процесів, формує фахівців економіки з новим перспективним способом мислення, здатних застосовувати інноваційні стратегічні рішення щодо вимог ринку.
Професор Постол А.А. зазначив, що навчальна практика передбачає проходження 3 етапів: перший – це підготовчий, на якому здобувачі ознайомлюються із програмою практики, отримують індивідуальне завдання від керівника та складають календарний план роботи на період проходження практики; другий – це безпосередньо період проходження практики, здобувачі збирають й узагальнюють матеріали за індивідуальними завданнями; третій –підсумковий етап, здобувачі мають підготувати звіт з практики у відповідності до вимог програми практики та методичних рекомендацій щодо проходження навчальної практики з фаху. Здобувачі надають звіт з проходження практики у встановлені терміни та захищає перед комісією, призначеною завідувачем кафедри.
Доцент Верховод І.С. довела до відома, що усі необхідні методичні щодо проходження практики розміщенні на сайті Центру дистанційних освітніх технологій Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького.
На кафедрі економіки та готельно-ресторанного бізнесу відбувся методичний семінар «Формування SOFT SKILLS здобувачів вищої освіти»
1 грудня на кафедрі економіки та готельно-ресторанного бізнесу відбувся методичний семінар «ФОРМУВАННЯ SOFT SKILLS ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ». Захід підготовлено та проведено гарантом ОП «Економіка та бізнес» доц. Верховод І.С.
На методичному семінарі розкрито поняття компетентність, soft skills як навичок майбутнього, визначено компетентності, які формують soft skills.
Формування навичок soft skills у здобувачів вищої освіти розглядаються не як додаткові функції освітнього процесу а як базова складова при викладанні освітніх компонент освітніх програм «Економіка та бізнес», «Готельно-ресторанне господарство та туристичний бізнес» в умовах, коли пріоритетом для ЗВО є підготовка конкурентоспроможних фахівців, спрямованих на професійну успішність.
У ході семінару запропоновано вдосконалити використання методу поєднання у навчальному процесі елементів навчання, які дозволять сформувати навички soft skills, що передбачає три етапи: побудувати структуру викладання основного матеріалу; визначити перелік soft skills; провести експериментальну перевірку побудованої на першому етапі структури викладання основного матеріалу.
Запропонований метод формування soft skills дозволяє науково-педагогічним працівникам при викладанні освітніх компонент максимально інтерактивно побудувати освітній процес, що в цілому забезпечує зацікавленість здобувачів вищої освіти в отриманні компетентностей з економіки та готельно-ресторанної справи.
Під час семінару обговорено стан використання навичок soft skills під час реалізації ОП кафедри. Матеріали семінару стануть у нагоді під час підготовки самоаналізу ОП.
Майстер-клас з виготовлення святкового пряника
9 січня 2022 року на базі освітньо-наукової лабораторії готельно-ресторанного та туристичного бізнесу Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького продовжила свою роботу Різдвяна майстерня з виготовлення святкових пряників.
Організатором заходу виступили науково-педагогічні працівники кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу за підтримки голови Мелітопольської ради національних спільнот Ганни Стаценко та радника міського голови з питань інтеркультурної інтеграції міста Мелітополя Людмили Афанасьевої.
На майстер-клас з виготовлення святкового пряника завітали вихованці міського дитячого інтеркультурного табору «Зимові майси» та представники спілки громадської організації «Рада національних товариств».
З вітальним словом до гостей університету звернулась доктор економічних наук, професор, завідувачка кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу Марченко О. А. Оксана Анатоліївна зазначила, що захід організовано в рамках реалізації інтеркультурної політики міста Мелітополь.
Доцент кафедри Ю.Ю. Гурбик підготував інформативні матеріали та презентацію з історії виникнення, традицій, особливостей випікання видів пряників, обрядових традицій виготовлення пряників.
Майстриня з виготовлення святкового пряника, співробітниця університету – Інна Якимова поділилась з учасниками заходу особистими секретами з приготування різних видів пряничного тіста, випікання пряників, досвідом розпису пряників.
Всі присутні мали можливість взяти участь в повному технологічному процесі, від замішування тіста до випікання та розпису різдвяного пряника.
Наприкінці заходу, господарі спільно з представниками національних спільнот міста розписали пряник у вигляді інтеркультурного дерева, яке символізує єдність всіх національностей, які проживають в нашому славетному місті.
Набуті знання, вміння, секрети з виготовлення святкового пряника, гарний настрій, аромати прянощів, все це надавало святкової атмосфери та багато ідей для подальшої співпраці.














Розпочато роботу Різдвяної майстерні
08.12.2021 на базі освітньо-наукової лабораторії Готельно-ресторанного та туристичного бізнесу науково-педагогічними працівниками кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу було розпочато роботу Різдвяної майстерні.
До виготовлення різдвяних смаколиків було залучено здобувачів освітньої програми «Готельно-ресторанне господарство та туристичний бізнес».
Набуті вміння та секрети з виготовлення різдвяного пряника, гарний настрій, аромати прянощів, все це надавало святкової робочої атмосфери.




Здобувачі вищої освіти відвідали зелену садибу “Гостини у Валентини”
Під час проходження навчальної практики, здобувачі вищої освіти кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу за освітніми програмами «Готельно-ресторанне господарство та туристичний бізнес» та «Економіка та бізнес» відвідали одне з підприємств, баз практик, – зелену садибу «Гостини у Валентини».
Господиня садиби Єрмак Валентина Андріївна гостинно зустріла наших здобувачів, розповіла про особливості організації та управління туристичним бізнесом, провела екскурсію садибою, майстер-клас з приготування вареників за особистим рецептом, залучивши здобувачів до процесу приготування.
Щиро дякуємо Господині за гостинність, цікаву та змістовну екскурсію, секрети власного досвіду з ведення бізнесу, приготування страв та дуже смачну дегустацію вареників.






Науково-педагогічні працівники кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу взяли участь у вебінарі
Науково-педагогічні працівники кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу д.економ. наук, проф., завідувач кафедри Марченко О.А. та к.н.держ.упр., доцент кафедри Гурбик Ю.Ю., які є членами Громадської спілки «Асоціація Індустрії Гостинності України», взяли участь у вебінарі, на якому було презентовано результати масштабного проєкту «Культурний туризм Приазов’я: стан, виклики та стратегії».
Даний проєкт дає ґрунтовний аналіз стану та перспектив розвитку культурного туризму Приазов’я. У аналітичному звіті проєкту наводиться нова методологія дослідження культурного туризму дестинацій, яку надалі можна використовувати при вивченні та формуванні ефективних культурних політик різних регіонів України.
Дані про стан, виклики, тенденції та перспективи розвитку культурного туризму подані у розрізі основних п’яти дестинацій Приазов’я (Бердянськ, Генічеськ, Кирилівка, Маріуполь, Мелітополь).
Щиро вдячні голові Асоціації Індустрії Гостинності України, керівнику проєкту Олександру Лієву, головній експертці проєкту Анні Романовій та всій команді за можливість взяти участь у цікавому змістовному вебінарі та отримати матеріали аналітичного звіту.


Кафедрою економіки та готельно-ресторанного бізнесу проведено Міжнародну науково-практичну конференцію “Стратегічні пріоритети розвитку соціально-економічних систем у контексті сучасного наукового виміру”
27 жовтня 2021 року науково-педагогічними працівниками кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького проведено Міжнародну науково-практичну конференцію “Стратегічні пріоритети розвитку соціально-економічних систем у контексті сучасного наукового виміру”.
Конференція проведена за підтримки ТОВ “Бердянський університет менеджменту та бізнесу”, Університет Григорія Сковороди в Переяславі , а також зарубіжних пратнерів: м. Хайлар (КНР, Інститут економіки та управління Хулунбуірського університету), м. Вітебськ (Республіка Білорусь, Вітебський державний технологічний університет), м. Мінськ (Республіка Білорусь, Білоруський державний аграрний технічний університет), м. Могильов (Республіка Білорусь, Приватна установа освіти “БІП – Університет права та соціально-інформаційних технологій”), м. Мінськ (Республіка Білорусь, Установа освіти “Білоруський державний економічний університет”), м. Равалпінді (Пакістан, Сільськогосподарськй університет Пір Мехр Алі Шаха Арид), м. Тель Авів (Держава Ізраїль, Реабілітаційний медичний центр “Реут”).
Міжнародна науково-практична конференція «Стратегічні пріоритети розвитку соціально-економічних систем у контексті сучасного наукового виміру» ставить за мету концентрацію наукових зусиль регіону, країни, світу, у напрямку стратегічного розвитку соціально-економічних систем, що започатковуються і проводяться Урядом України та інших країн світу, узагальнення творчих пошуків й досліджень світової наукової спільноти.
Дякуємо оргкомітету конференції Солоненку А.М. (д.біол.н., проф., ректору Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького), Марченко О.А. (д.екон.н., професору, завідувачу кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького), Постолу А.А. (д.екон.н., професору кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького), Петренку В.А. (к.екон.н., доценту, декану факультету інформатики, математики та економіки Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького), Ігнатенку М.М. (д.екон.н., професор, завідувачу кафедри економіки Університету Григорія Сковороди в Переяславі), Рунчевій Н.В. (д.екон.н., доценту кафедри економіки і фінансів ТОВ “Бердянський університет менеджменту та бізнесу”), співорганізаторам та учасникам за плідну співпрацю та змістовні вагомі результати конференції.



Патріотичний захід для здобувачів університету
23 жовтня – особлива дата, день визволення нашого рідного міста від нациських загарбників. Для Мелітополя це другий день народження. І скільки б років не минуло з тих пір, ми будемо щиро вклонятися перед відвагою і стійкістю наших героїв – воїнів-визволителів, трудівників тилу, учасників підпілля і партизанського руху, пишатися їхніми подвигами і схиляти голови перед доблестю полеглих за нашу землю.
Науково-педагогічними працівниками кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу було проведено патріотичний захід для здобувачів університету, присвячений цій значній події.
Сьогодні ми говоримо слова вдячності всьому військовому поколінню мелітопольців. Дякуємо за мужність, самовідданість і патріотизм. За те, що вистояли і вижили. За те, що відродили місто з руїн і вдихнули в нього нове життя.





















Науково-педагогічні працівники кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу враховують сучасні тенденції освітніх технологій та виклики сьогодення до традиційного освітнього процесу
Враховуючі сучасні тенденції освітніх технологій та виклики сьогодення до традиційного освітнього процесу, науково-педагогічні працівники кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу дають змогу зручного та комфортного навчання для всіх здобувачів вищої освіти. Під час проведення аудиторних занять, користуючись платформою дистанційного навчання, в режимі відеоконференції здобувачі працюють в онлайн і офлайн режимах одночасно.












Кафедра економіки та готельно-ресторанного бізнесу взяла участь у святкуванні Дня Європи
15 травня 2021 року науково-педагогічні працівники та здобувачі вищої освіти за освітньо-професійними програмами «Готельно-ресторанне господарство та туристичний бізнес» та «Економіка та бізнес» кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу взяли участь у святкуванні Дня Європи.
На представленій локації здобувачами кафедри були презентовані страви кухонь країн Європи.








Вітаємо з перемогою в ІІ турі Всеукраїнського конкурсу наукових студентських робіт зі спеціалізації «Управління у сфері економічної конкуренції»!

Вітаємо з присвоєнням вченого звання професора Постола А.А.!

Установча конференція для здобучів вищої освіи за освітньо-професійними програмами «Керівництво персоналом та економіка праці», «Економка та адміністрування в охороні здоров’я»
02.04.2021р. з метою якісної підготовки проходження виробничої практики здобувачів вищої освіти, керівником виробничої практики, проф. Марченко О.А. було проведено установчу конференцію для здобувачів вищої освіти за освітньо-професійними програмами «Керівництво персоналом та економіка праці», «Економка та адміністрування в охороні здоров’я».
Під час зустрічі Оксана Анатоліївна ознайомила здобувачів з програмою проходження практики, метою та завданнями, структурою та вимогами щодо написання звіту, процедурою захисту звіту з виробничої практики.
Здобувачі отримали інформацію щодо програмних результатів проходження практики, ознайомлені з фаховими компетентностями, знаннями та вміннями з предметної області. Всі здобувачі отримали індивідуальні завдання з програми практики.
По завершенню установчої конференції керівником практики від університету проведено інструктаж з дотримання вимог техніки безпеки та охорони праці.


Регіональний науково-практичний семінар «Гастрономічні тренди нематеріальної культурної спадщини як туристичні ресурси Запорізького краю»
24 березня 2021р. на базі Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького відбувся Регіональний науково-практичний семінар «Гастрономічні тренди нематеріальної культурної спадщини як туристичні ресурси Запорізького краю».
Захід проведено за підтримки департаменту культури, туризму національностей та релігій Запорізької обласної державної адміністрації.
Під час зустрічі було зазначено, що стратегічна мета розвитку туризму в Україні полягає у створенні продукту, конкурентоспроможного на світовому ринку, здатного максимально задовольнити туристські потреби населення країни, забезпечити на цій основі комплексний розвиток територій та їх соціально-економічних інтересів за збереження економічної рівноваги та історико-культурної спадщини. Перспективним і одним із найбільш динамічно розвинених сегментів як туристичного, так і ресторанного видів у сучасних умовах можна назвати «гастрономічний туризм». Цей новий вид туризму має більші перспективи розвитку, а організація «гастрономічних турів» сприяє відродженню національних кулінарних традицій.
Важливість гастрономічного туризму полягає у здатності розмежувати ціннісно-смисловий універсум культури окремих народів, і в такому ракурсі він постає як один із засобів активізації крос-культурної комунікації, є проявом міжкультурних контактів і як такий сприяє встановленню багатовекторних комунікаційних зв’язків. Внаслідок різноманітних культурних контактів відбувається обмін ментальними, духовними і матеріальними цінностями, досвідом на міжособистісному, етнічному, державному та загальноцивілізаційному рівнях.
Модераторами заходу були:
– Златова О.Ю. – т.в.о. директора, завідувач КУ «Обласний методичний центр культури і мистецтва» ЗОР;
– Топалова Л.І. – доцент кафедри туризму, економічної географії та краєзнавства Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького з презентацією доповіді «Гастрономічний туризм: європейський та український досвід»;
– Френкель І.В. – директор Українського центру культурних досліджень Міністерства культури та інформаційної політики України з презентацією проєкту «Гастроспадщина України: традиції гостинності та культури приготування страв»;
– Арабаджи О.С. – доцент кафедри туризму, економічної географії та краєзнавства Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького з презентацією доповіді «Традиції кухні Приазов’я»;
– Ковтун Т.С. – завідувач організаційно-методичного відділу комунального закладу «Приморська централізована клубна система» Приморської міської ради Бердянського району з презентацією проєкту «Чарівна лоза Примор’я»;
– Фоміна О.О. – головний спеціаліст управління культури та молоді Мелітопольської міської ради Запорізької області з презентацією щорічного фестивалю Мелітопольщини «ЧерешнЕво»;
– Глебова Н.І. – доцент кафедри соціології Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького з презентацією проєкту «Інтеркультурний фьюжн: модна кухня»
– Марченко О.А. – професор кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького з презентацією гастро-проєкту «Смакує по-мелітопольськи…»;
– Левада О.М. – доцент кафедри туризму, економічної географії та краєзнавства Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького, член Мелітопольського грецького товариства з майстер-класом із виготовлення грецького листового пирога «Шумуш».
Цікаві та змістовні доповіді, гостинна атмосфера та приємне спілкування спонукали учасників заходу до подальшої співпраці та реалізації нових спільних проєктів.












Онлайн-конференція «Актуальні питання щодо порядку оновлення освітніх програм»
17 березня на факультеті інформатики, математики та економіки доцентом кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу Гурбиком Ю.Ю., членом комісії Вченої ради з експертизи якості освітніх програм спеціальностей було проведено онлайн-конференцію «Актуальні питання щодо порядку оновлення освітніх програм».
Учасниками заходу стали гаранти освітніх програм факультету інформатики, математики та економіки.
На онлайн-конференції було розглянуто:
– складові освітньої програми, які підлягають оновленню (навчальний план, програми освітніх компонентів та ін.);
– підстави на основі, яких здійснюється перегляд освітніх програм в Мелітопольському державному педагогічному університету імені Богдана Хмельницького;
– інституційні механізми щодо оновлення освітніх програм в Університеті.
Дякуємо всім за активну участь та плідну співпрацю!




На факультеті інформатики, математики та економіки відбулось одне з найвеселіших і найдавніших свят – Масляна (Масниця)






Вітаємо з Міжнародним Жіночим днем!

Науково-педагогічні працівники кафедри відвідали загальноосвітні школи м. Мелітополь з профорієнтаційними заходами
03 березня 2021 р. науково-педагогічні працівники кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу відвідали загальноосвітні школи №14,15, НВК №16 та гімназію №19 м. Мелітополь з профорієнтаційними заходами.
Під час зустрічі з учнями шкіл доцент Верховод І.С. надала необхідну інформацію про особливості вступу та навчання в університеті. Також Ірина Сергіївна ознайомила гостей заходу з освітніми програмами кафедри «Економіка та бізнес», «Готельно-ресторанне господарство та туристичний бізнес», які передбачають підготовку кваліфікованих фахівців (бакалаврів), здатних розв’язувати складні спеціалізовані завдання та практичні проблеми, пов’язані з професійною діяльністю на підприємствах за видами діяльності, в закладах готельно-ресторанного та туристичного бізнесу. Фахівці готуються для організаційно-управлінської, господарської, комерційної та науково-дослідної діяльності у всіх сферах економіки. Всі присутні отримали інформаційні рекламні матеріали за освітніми програмами кафедри.
Сподіваємось, що наша зустріч дасть можливість відкрити майбутнім абітурієнтам нові перспективи для визначення майбутньої професії.




Науково-педагогічні працівники кафедри завітали до ЗОШ №25
02 березня 2021 р. науково-педагогічні працівники кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу, в рамках профорієнтаційної роботи, завітали до ЗОШ №25.
У ході зустрічі доцент кафедри Гурбик Ю.Ю. ознайомив учнів з особливостями вступу та навчання в університеті та за ОПП кафедри «Економіка та бізнес», «Готельно-ресторанне господарство та туристичний бізнес».
Присутні на зустрічі отримали інформаційні матеріали університету, рекламні флаєри та календарі освітніх програм.


Зустріч викладачів кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу з учнями Генічеської санаторної загальноосвітньої школи-інтернату
17 лютого 2021 року на платформі Zoom в режимі відеоконференції відбулась зустріч викладачів кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу з учнями Генічеської санаторної загальноосвітньої школи-інтернату.
Під час зустрічі були зазначені особливості вступу та навчання в університеті за освітньо-професійними програмами кафедри «Економіка та бізнес», «Готельно-ресторанне господарство та туристичний бізнес».
Завідувач кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу, д.екон.н., проф. Марченко О.А. зазначила, що сучасна економіка є пріоритетною сферою людської життєдіяльності, без якої неможливий розвиток будь-якого суспільства та перспективною наукою для активної та енергійної молоді з креативним мисленням.
Також Оксана Анатоліївна ознайомила гостей заходу ще з однією не менш затребуваною спеціальністю «Готельно-ресторанне господарство та туристичний бізнес», яка передбачає підготовку кваліфікованих фахівців (бакалаврів), які здатні розв’язувати складні спеціалізовані завдання та практичні проблеми, пов’язані з професійною діяльністю в закладах готельно-ресторанного господарства та туристичного бізнесу. Фахівці готуються для організаційно-управлінської, господарської, комерційної та науково-дослідної діяльності у сфері туризму, готельного господарства, ресторанного сервісу, курортної справи.
Сподіваємось, що наша зустріч дасть можливість відкрити майбутнім абітурієнтам нові перспективи для визначення майбутньої професії.



Доцентом кафедри Верховод І.С. проведено Zoom-конференцію «Чому і як здобувач вищої освіти може впливати на якість освітньої програми?»
10 лютого гарантом освітньо-професійної програми «Економіка та бізнес» доцентом кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу Верховод І.С. було проведено Zoom-конференцію «Чому і як здобувач вищої освіти може впливати на якість освітньої програми?»
У конференції взяли участь здобувачі вищої освіти за освітньо-професійною програмою «Економіка та бізнес», НПП кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу, стейкхолдери освітньої програми.
На заході було розглянуто:
– нормативні документи системи внутрішнього забезпечення якості освіти, зокрема, «Положення про участь здобувачів вищої освіти у забезпеченні якості освіти в Мелітопольському державному педагогічному університеті імені Богдана Хмельницького»;
– шляхи та механізми впливу здобувачів вищої освіти на удосконалення якості освітнього процесу в Університеті;
– суб`єкти освітнього процесу до яких здобувачі вищої освіти можуть звертатися стосовно покращення якості освітньої програми;
– структуру та особливості освітньої програми «Економіка та бізнес».
Дякуємо за активну участь у конференції та плідну співпрацю!



«Чому і як здобувач вищої освіти може впливати на якість освітньої програми?»
3 лютого 2021 р. доцентом кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу Гурбиком Ю.Ю., гарантом освітньо-професійної програми «Готельно-ресторанне господарство та туристичний бізнес» було проведено Zoom-конференцію «Чому і як здобувач вищої освіти може впливати на якість освітньої програми?»
Учасниками заходу стали здобувачі вищої освіти за освітньо-професійною програмою «Готельно-ресторанне господарство та туристичний бізнес», НПП кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу, стейкхолдери ОП.
На Zoom-конференції було розглянуто:
– освітньо-професійну програму «Готельно-ресторанне господарство та туристичний бізнес»;
– нормативні документи, які регулюють процес впливу здобувачів вищої освіти на якість освітньої програми в Мелітопольському державному педагогічному університету імені Богдана Хмельницького;
– шляхи та механізми впливу здобувачів вищої освіти на удосконалення якості освітнього процесу в Університеті;
– суб`єкти освітнього процесу до яких здобувачі вищої освіти можуть звертатися стосовно покращення якості освітньої програми.
Дякуємо всім за активну участь та плідну співпрацю!




Установча конференція з навчальної практики для здобувачів вищої освіти за освітньою програмою «Готельно-ресторанна справа та туристичний бізнес»
01 лютого 2021 р. професором кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу Оксаною Марченко була проведена установча конференція з навчальної практики для здобувачів вищої освіти за освітньою програмою «Готельно-ресторанна справа та туристичний бізнес».
Оксана Анатоліївна зазначила мету, завдання практики, ознайомила студентів з програмою та базами проходження практики та вимогами щодо написання звіту з практики.
Кожен зі здобувачів отримав індивідуальні завдання – аналіз функціонування підприємства галузі туризму та готельно-ресторанного бізнесу (за вибором).

Відбувся захист кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти спеціальності 051 Економіка
17-18 грудня на платформі Zoom в режимі відеоконференції відбувся захист кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти спеціальності 051 Економіка за освітніми програмами «Керівництво персоналом та економіка праці» та «Економіка та адміністрування в охороні здоров’я».
Здобувачі підготували доповіді та презентації з тем дослідження. Кваліфікаційні роботи виконані на актуальні теми, враховуючи стратегічні пріоритети розвитку економічних систем, а саме: «Удосконалення державного регулювання в системі охорони здоров’я України», «Маркетингова політика (діяльність) на підприємствах машинобудівної галузі України», «Формування інноваційних механізмів управління закладами вищої освіти», «Процеси кластероутворення в системі інноваційного розвитку регіону» та ін.
Екзаменаційна комісія працювала у складі к.н.держ.упр., доц. Гурбика Ю.Ю., к.е.н., доц. Верховод І.С., директора туристичного агенства «Мир путешествий» Шевчук О.О., завідувача відокремленим підрозділом ТМО «Дитяча лікарня» Комунального некомерційного підприємства «Територіальне медичне об’єднання «Багатопрофільна лікарня інтенсивних методів лікування та швидкої медичної допомоги» Мелітопольської міської ради Запорізької області Андроса М.В. під головуванням гаранта освітніх програм – д.е.н, проф., зав.каф. економіки та готельно-ресторанного бізнесу Марченко О.А.
Бажаємо подальших успіхів та нових наукових здобутків нашим випускникам.






Викладачі кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу взяли участь в І Туристичному форумі Приазов’я
10 грудня 2020 року викладачі кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу взяли участь у значній туристичній події Східної України – І Туристичному форумі Приазов’я.
На форумі розглядались важливі напрями розвитку сфери туризму та гостинності Азовського регіону на України в цілому. Спікери веб-семінару надали багато ґрунтовної інформації та корисних порад щодо напрямків розвитку туризму в Приазов’ї.





Профорієнтаційна зустріч з учнями шкіл м. Генічеськ
10 грудня 2020 року викладачі кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу на платформі Zoom в рамках профорієнтаційної роботи провели зустріч з учнями шкіл м. Генічеськ. У ході зустрічі були зазначені особливості вступу та навчання в університеті та за освітньо-професійними програмами кафедри «Економіка та бізнес», «Готельно-ресторанне господарство та туристичний бізнес» (бакалаврського рівня вищої освіти).
Завідувач кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу, д.екон.н., проф. Марченко О.А. зазначила, що сучасна економіка є пріоритетною сферою людської життєдіяльності, без якої неможливий розвиток будь-якого суспільства та перспективною наукою для активної та енергійної молоді з креативним мисленням.
Також Оксана Анатоліївна ознайомила гостей заходу ще з однією не менш затребуваною спеціальністю «Готельно-ресторанне господарство та туристичний бізнес», яка передбачає підготовку кваліфікованих фахівців (бакалаврів), які здатні розв’язувати складні спеціалізовані завдання та практичні проблеми, пов’язані з професійною діяльністю в закладах готельно-ресторанного господарства та туристичного бізнесу. Фахівці готуються для організаційно-управлінської, господарської, комерційної та науково-дослідної діяльності у сфері туризму, готельного господарства, ресторанного сервісу, курортної справи.
Сподіваємось, що наша зустріч дасть можливість відкрити майбутнім абітурієнтам нові перспективи для визначення змайбутньої професії.




Студентка спеціальності 051 Економіка – переможниця Всеукраїнського молодіжного конкурсу інноваційних проєктів розвитку туризму на сільських територіях в умовах кризових явищ
Колектив кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу щиро вітає студентку спеціальності 051 Економіка Сурядну Оксану та її наукового керівника доцента Верховод Ірину Сергіївну з перемогою у фіналі Всеукраїнського молодіжного конкурсу інноваційних проєктів розвитку туризму на сільських територіях в умовах кризових явищ!
Тема проєкту «Впровадження агротуристичних послуг на територіях фруктових садів Півдня України» (за зайняте 1 місце).
Бажаємо міцного здоров’я, душевного тепла, значних успіхів, досягнень та звершень, цікавих ідей та перспектив у виконанні проєкту.
Дякуємо організаторам конкурсу та всім причетним у розробці проєкту!






Відбувся попередній захист кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти спеціальності 051 Економіка
11 листопада на платформі Zoom в режимі відеоконференції відбувся попередній захист кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти спеціальності 051 Економіка за освітніми програмами «Керівництво персоналом та економіка праці» та «Економіка та адміністрування в охороні здоров’я».Науково-педагогічні працівники кафедри взяли участь у ІІ Міжнародному науковому форумі «NEW ECONOMICS – 2020»
31.10.2020 року науково-педагогічні працівники кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу взяли участь у ІІ Міжнародному науковому форумі «NEW ECONOMICS – 2020».
На форумі обговорювались та презентувались передові економічні ідеї та пропонувались нові шляхи вирішення актуальних економічних проблем. Форум проходив за чотирма академічними платформами, на яких викладачі кафедри презентували свої доповіді.
Круглий стіл, присвячений Всесвітньому дню туризму
28.09.2020 викладачами та студентами кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу МДПУ імені Богдана Хмельницького було проведено круглий стіл, присвячений Всесвітньому дню туризму.
Учасники та гості заходу занурились у цікаву туристичну подорож рідною Україною. Ознайомились з об’єктами світової спадщини ЮНЕСКО та найвідомішими мандрівниками та першовідкривачами світу.
Наприкінці, організатор заходу доц. Гурбик Ю.Ю. провів вікторину «Ерудований турист». Першокурсники з цікавістю приймали активну участь у вікторині та показали свою високу обізнаність у сфері туризму.
Викладачі кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу завітали до ЗОШ м. Мелітополя
22.09.2020 року викладачі кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу доц. Гурбик Ю.Ю. та доц. Верховод І.С. у рамках профорієнтаційної роботи завітали до ЗОШ №16, 14 м. Мелітополь.
У ході зустрічі викладачі ознайомили учнів шкіл зі спеціальностями кафедри та особливостями вступу та навчання в університеті.
Присутні на зустрічі отримали інформаційні матеріали університету, рекламні флаєра та календарі кафедри.
Робочий візит заступника голови Запорізької обласної державної адміністрації Олександра Свистуна до університету
21 липня 2020 року відбувся робочий візит заступника голови Запорізької обласної державної адміністрації Олександра Свистуна та заступника начальника Департаменту освіти і науки Запорізької обласної державної адміністрації Олени Сороченко у Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького. Це офіційне знайомство посадовців із нашим закладом вищої освіти.
Ректор університету Анатолій Солоненко запропонував сформувати програму візиту як презентацію навчально-наукового та інноваційного вищого навчального закладу третього тисячоліття. І це дійсно так! На сьогодні, університет готує кадри для різних галузей національної економіки та видів діяльності, в тому числі і невиробничу сферу освіти, культури та мистецтва.
В університеті реалізується 88 освітніх програм: першого (бакалаврського − 42), другого (магістерського − 36), третього (освітньо-наукового та наукового − 10) рівнів. Діє дві спеціалізовані вчені ради, видаються наукові фахові журнали і збірники. До складу науково-педагогічних працівників входить 51 доктор наук та 162 кандидати наук.
Про свої досягнення та наробки мала змогу розповісти керівник освітньо-наукової лабораторії готельно-ресторанного та туристичного бізнесу доцент Оксана Марченко.
Запрошуємо на церемонію вручення дипломів випускникам університету 2020 року
Атестація студентів спеціальності 051 Економіка за освітньо-професійною програмою «Економіка та бізнес» у вигляді захисту кваліфікаційної роботи
18.06.2020 на платформі Skype в режимі відеоконференції відбулась атестація студентів спеціальності 051 Економіка за освітньо-професійною програмою «Економіка та бізнес» у вигляді захисту кваліфікаційної роботи. Студенти підготували доповіді та презентації з тем дослідження. Кваліфікаційні роботи виконані на актуальні теми, враховуючи сучасні тенденції в економіці, а саме: «Розробка та обґрунтування бізнес-планування на підприємстві ПрАТ «Дніпроспецсталь», «Фінансова політика в закладах ресторанного господарства України», «Бюджетування, як ефективний метод управління підприємством на прикладі ТОВ «Новоолексіївський елеватор», «Кластерний підхід в реалізації державної політики регіонів України», «Сучасний стан банківської системи України», «Фінансове забезпечення розвитку енергетичного сектора України», «Розподіл ренти в національній економіці України» та ін.Звітна конференція з виробничої практики студентів магістратури спеціальності 051 Економіка за освітніми програмами «Керівництво персоналом та економіка праці», «Економіка та адміністрування в охороні здоров’я».
4 травня о 13-00 на платформі Zoom відбулась звітна конференція з виробничої практики студентів магістратури спеціальності 051 Економіка за освітніми програмами «Керівництво персоналом та економіка праці», «Економіка та адміністрування в охороні здоров’я».Викладачі кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу провели профорієнтаційну платформу «Чому саме економіка?»
14 травня 2020 року викладачами кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу МДПУ імені Б.Хмельницького була проведена профорієнтаційна платформа «Чому саме економіка?». Зустріч відбулася з випускниками Привільненської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Генічеської районної ради Херсонської області та Генічеської санаторної загальноосвітньої школи-інтернат І ступеня м. Генічеськ Херсонської обласної ради. Завідувач кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу, д.екон.н. Марченко О.А. зазначила, що сучасна економіка є пріоритетною сферою людської життєдіяльності, без якої неможливий розвиток будь-якого суспільства та перспективною наукою для активної та енергійної молоді з креативним мисленням.
Також Оксана Анатоліївна ознайомила гостей заходу ще з однією не менш затребуваною спеціальністю «Готельно-ресторанне господарство та туристичний бізнес», яка передбачає підготовку кваліфікованих фахівців (бакалаврів), які здатні розв’язувати складні спеціалізовані завдання та практичні проблеми, пов’язані з професійною діяльністю в закладах готельно-ресторанного господарства та туристичного бізнесу. Фахівці готуються для організаційно-управлінської, господарської, комерційної та науково-дослідної діяльності у сфері туризму, готельного господарства, ресторанного сервісу, курортної справи.
Крім того учасники зустрічі отримали вичерпну інформацію про особливості вступу та навчання на спеціальності кафедри та були запрошені здобути вищу освіту в МДПУ імені Б.Хмельницького.
Відкрита лекція з дисципліни «Бюджет і регулювання економіки»
4 травня 2020 року доцентом кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу Леушиною О.А. була проведена лекція з дисципліни «Бюджет і регулювання економіки», тема лекції – Регіональна економічна політика.
Під час лекції розглянуто основні завдання регіональної політики, взаємовідносин «регіон-місцеве самоврядування», які передбачають окреслення функцій територіальних, муніципальних органів різного рівня, визначення завдань розвитку регіонів, регулювання ринкових відносин у межах територій, вирішення питань оперативного управління господарством.
Відкрита лекція з дисципліни «Основи туризмознавства»
Викладачі кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу МДПУ імені Богдана Хмельницького, під час, карантину активно проводять он-лайн заняття та інші заходи для студентів університету.
30 квітня старший викладач кафедри Гурбик Ю.Ю. провів відкриту лекцію з дисципліни «Основи туризмознавства» на тему «Європа – провідний рекреаційний регіон світу», для студентів 1 курсу спеціальності 241 Готельно-ресторанна справа. В ході заняття студенти ознайомилися з видатними туристичними об’єктами та пам’ятками провідних європейських країн, вивчили їх найвідоміші курорти та отримали ґрунтовні знання стосовно теоретичних аспектів розвитку туристсько-рекреаційних регіонів світу.
Вікторина «Economics and Ecology»
22 квітня викладачі кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу провели вікторину «Economics and Ecology», яка була присвячена Всесвітньому дню Матері-Землі.
Учасниками вікторини були здобувачі вищої освіти спеціальності 051 Економіка та 241 Готельно-ресторанна справа. Модератор заходу Гурбик Ю.Ю. зазначив, що зараз все більшої популярності набуває новий напрямок економічної науки, який на основі економічних законів та механізмів досліджує актуальні питання та проблеми пов`язані з навколишнім середовищем, які сприяють зменшенню забруднення природи, забезпечують енергозбереження та охорону біологічного різноманіття у світі. Саме за цим актуальним напрямком – економічна екологія, було проведено онлайн-вікторину.












































































































































