Новини

Науково-педагогічними працівниками кафедри проведено установчу конференція для здобувачів ОП «Економіка та бізнес» 

2 грудня 2022 року науково-педагогічними працівниками кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу  Постолом А.А., Верховод І.С. була проведена установча конференція для здобувачів ОП «Економіка та бізнес» 3 та 1 СТН курсів навчання.

Науково-педагогічні працівники кафедри ознайомили здобувачів із керівниками, завданнями та строками проведення практики. Практична підготовка здобувачів за ОП «Економіка та бізнес» передбачає здатність розв’язувати складні спеціалізовані задачі та практичні проблеми в сфері економіки та бізнесу безпосередньо на підприємстві.

Практична підготовка надає перспективи підготовки фахівців з економіки та бізнесу з урахуванням сучасних світогосподарських процесів, формує фахівців економіки з новим перспективним способом мислення, здатних застосовувати інноваційні стратегічні рішення щодо вимог ринку.

Професор Постол А.А. зазначив, що навчальна практика передбачає проходження 3 етапів: перший – це підготовчий, на якому здобувачі ознайомлюються із програмою практики, отримують індивідуальне завдання від керівника та складають календарний план роботи на період проходження практики; другий – це безпосередньо період проходження практики, здобувачі збирають й узагальнюють матеріали за індивідуальними завданнями; третій –підсумковий етап, здобувачі мають підготувати звіт з практики у відповідності до вимог програми практики та методичних рекомендацій щодо проходження навчальної практики з фаху. Здобувачі надають звіт з проходження практики у встановлені терміни та захищає перед комісією, призначеною завідувачем кафедри.

Доцент Верховод І.С. довела до відома, що усі необхідні методичні щодо проходження практики розміщенні на сайті Центру дистанційних освітніх технологій Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького.


На кафедрі економіки та готельно-ресторанного бізнесу відбувся методичний семінар «Формування SOFT SKILLS здобувачів вищої освіти»

1 грудня на кафедрі економіки та готельно-ресторанного бізнесу відбувся методичний семінар «ФОРМУВАННЯ SOFT SKILLS ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ». Захід підготовлено та проведено гарантом ОП «Економіка та бізнес» доц. Верховод І.С.

На методичному семінарі розкрито поняття компетентність, soft skills як навичок майбутнього, визначено компетентності, які формують soft skills.

Формування навичок soft skills у здобувачів вищої освіти розглядаються не як додаткові функції освітнього процесу а як базова складова при викладанні освітніх компонент освітніх програм «Економіка та бізнес», «Готельно-ресторанне господарство та туристичний бізнес» в умовах, коли пріоритетом для ЗВО є підготовка конкурентоспроможних фахівців, спрямованих на професійну успішність.

У ході семінару запропоновано вдосконалити використання методу поєднання у навчальному процесі елементів навчання, які дозволять сформувати навички soft skills, що передбачає три етапи: побудувати структуру викладання основного матеріалу; визначити перелік soft skills; провести експериментальну перевірку побудованої на першому етапі структури викладання основного матеріалу.

Запропонований метод формування soft skills дозволяє науково-педагогічним працівникам при викладанні освітніх компонент максимально інтерактивно побудувати освітній процес, що в цілому забезпечує зацікавленість здобувачів вищої освіти в отриманні компетентностей з економіки та готельно-ресторанної справи.

Під час семінару обговорено стан використання навичок soft skills під час реалізації ОП кафедри. Матеріали семінару стануть у нагоді під час підготовки самоаналізу ОП.


Майстер-клас з виготовлення святкового пряника

9 січня 2022 року на базі освітньо-наукової лабораторії готельно-ресторанного та туристичного бізнесу Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького продовжила свою роботу Різдвяна майстерня з виготовлення святкових пряників.

Організатором заходу виступили науково-педагогічні працівники кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу за підтримки голови Мелітопольської ради національних спільнот Ганни Стаценко та радника міського голови з питань інтеркультурної інтеграції міста Мелітополя Людмили Афанасьевої.

На майстер-клас з виготовлення святкового пряника завітали вихованці міського дитячого інтеркультурного табору «Зимові майси» та представники спілки громадської організації «Рада національних товариств».

З вітальним словом до гостей університету звернулась доктор економічних наук, професор, завідувачка кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу Марченко О. А. Оксана Анатоліївна зазначила, що захід організовано в рамках реалізації інтеркультурної політики міста Мелітополь.

Доцент кафедри Ю.Ю. Гурбик підготував інформативні матеріали та презентацію з історії виникнення, традицій, особливостей випікання видів пряників, обрядових традицій виготовлення пряників.

Майстриня з виготовлення святкового пряника, співробітниця університету – Інна Якимова поділилась з учасниками заходу особистими секретами з приготування різних видів пряничного тіста, випікання пряників, досвідом розпису пряників.

Всі присутні мали можливість взяти участь в повному технологічному процесі, від замішування тіста до випікання та розпису різдвяного пряника.

Наприкінці заходу, господарі спільно з представниками національних спільнот міста розписали пряник у вигляді інтеркультурного дерева, яке символізує єдність всіх національностей, які проживають в нашому славетному місті.

Набуті знання, вміння, секрети з виготовлення святкового пряника, гарний настрій, аромати прянощів, все це надавало святкової атмосфери та багато ідей для подальшої співпраці.

 


Розпочато роботу Різдвяної майстерні

08.12.2021 на базі освітньо-наукової лабораторії Готельно-ресторанного та туристичного бізнесу науково-педагогічними працівниками кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу було розпочато роботу Різдвяної майстерні.

До виготовлення різдвяних смаколиків було залучено здобувачів освітньої програми «Готельно-ресторанне господарство та туристичний бізнес».

Набуті вміння та секрети з виготовлення різдвяного пряника, гарний настрій, аромати прянощів, все це надавало святкової робочої атмосфери.

 


Здобувачі вищої освіти відвідали зелену садибу “Гостини у Валентини”

Під час проходження навчальної практики, здобувачі вищої освіти кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу за освітніми програмами «Готельно-ресторанне господарство та туристичний бізнес» та «Економіка та бізнес» відвідали одне з підприємств, баз практик, – зелену садибу «Гостини у Валентини».

Господиня садиби Єрмак Валентина Андріївна гостинно зустріла наших здобувачів, розповіла про особливості організації та управління туристичним бізнесом, провела екскурсію садибою, майстер-клас з приготування вареників за особистим рецептом, залучивши здобувачів до процесу приготування.

Щиро дякуємо Господині за гостинність, цікаву та змістовну екскурсію, секрети власного досвіду з ведення бізнесу, приготування страв та дуже смачну дегустацію вареників.

 


Науково-педагогічні працівники кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу взяли участь у вебінарі

Науково-педагогічні працівники кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу д.економ. наук, проф., завідувач кафедри Марченко О.А. та к.н.держ.упр., доцент кафедри Гурбик Ю.Ю., які є членами Громадської спілки «Асоціація Індустрії Гостинності України», взяли участь у вебінарі, на якому було презентовано результати масштабного проєкту «Культурний туризм Приазов’я: стан, виклики та стратегії».

Даний проєкт дає ґрунтовний аналіз стану та перспектив розвитку культурного туризму Приазов’я. У аналітичному звіті проєкту наводиться нова методологія дослідження культурного туризму дестинацій, яку надалі можна використовувати при вивченні та формуванні ефективних культурних політик різних регіонів України.

Дані про стан, виклики, тенденції та перспективи розвитку культурного туризму подані у розрізі основних п’яти дестинацій Приазов’я (Бердянськ, Генічеськ, Кирилівка, Маріуполь, Мелітополь).

Щиро вдячні голові Асоціації Індустрії Гостинності України, керівнику проєкту Олександру Лієву, головній експертці проєкту Анні Романовій та всій команді за можливість взяти участь у цікавому змістовному вебінарі та отримати матеріали аналітичного звіту.

 


Кафедрою економіки та готельно-ресторанного бізнесу проведено Міжнародну науково-практичну конференцію “Стратегічні пріоритети розвитку соціально-економічних систем у контексті сучасного наукового виміру”

27 жовтня 2021 року науково-педагогічними працівниками кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького проведено Міжнародну науково-практичну конференцію “Стратегічні пріоритети розвитку соціально-економічних систем у контексті сучасного наукового виміру”.

Конференція проведена за підтримки ТОВ “Бердянський університет менеджменту та бізнесу”, Університет Григорія Сковороди в Переяславі , а також зарубіжних пратнерів: м. Хайлар (КНР, Інститут економіки та управління Хулунбуірського університету), м. Вітебськ (Республіка Білорусь, Вітебський державний технологічний університет), м. Мінськ (Республіка Білорусь, Білоруський державний аграрний технічний університет), м. Могильов (Республіка Білорусь, Приватна установа освіти “БІП – Університет права та соціально-інформаційних технологій”), м. Мінськ (Республіка Білорусь, Установа освіти “Білоруський державний економічний університет”), м. Равалпінді (Пакістан, Сільськогосподарськй університет Пір Мехр Алі Шаха Арид), м. Тель Авів (Держава Ізраїль, Реабілітаційний медичний центр “Реут”).

Міжнародна науково-практична конференція «Стратегічні пріоритети розвитку соціально-економічних систем у контексті сучасного наукового виміру» ставить за мету концентрацію наукових зусиль регіону, країни, світу, у напрямку стратегічного розвитку соціально-економічних систем, що започатковуються і проводяться Урядом України та інших країн світу, узагальнення творчих пошуків й досліджень світової наукової спільноти.

Дякуємо оргкомітету конференції Солоненку А.М. (д.біол.н., проф., ректору Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького), Марченко О.А. (д.екон.н., професору, завідувачу кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького), Постолу А.А. (д.екон.н., професору кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького), Петренку В.А. (к.екон.н., доценту, декану факультету інформатики, математики та економіки Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького), Ігнатенку М.М. (д.екон.н., професор, завідувачу кафедри економіки Університету Григорія Сковороди в Переяславі), Рунчевій Н.В. (д.екон.н., доценту кафедри економіки і фінансів ТОВ “Бердянський університет менеджменту та бізнесу”), співорганізаторам та учасникам за плідну співпрацю та змістовні вагомі результати конференції.

 


Патріотичний захід для здобувачів університету

23 жовтня – особлива дата, день визволення нашого рідного міста від нациських загарбників. Для Мелітополя це другий день народження. І скільки б років не минуло з тих пір, ми будемо щиро вклонятися перед відвагою і стійкістю наших героїв – воїнів-визволителів, трудівників тилу, учасників підпілля і партизанського руху, пишатися їхніми подвигами і схиляти голови перед доблестю полеглих за нашу землю.

Науково-педагогічними працівниками кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу було проведено патріотичний захід для здобувачів університету, присвячений цій значній події.

Сьогодні ми говоримо слова вдячності всьому військовому поколінню мелітопольців. Дякуємо за мужність, самовідданість і патріотизм. За те, що вистояли і вижили. За те, що відродили місто з руїн і вдихнули в нього нове життя.

 


Науково-педагогічні працівники кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу враховують сучасні тенденції освітніх технологій та виклики сьогодення до традиційного освітнього процесу

Враховуючі сучасні тенденції освітніх технологій та виклики сьогодення до традиційного освітнього процесу, науково-педагогічні працівники кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу дають змогу зручного та комфортного навчання для всіх здобувачів вищої освіти. Під час проведення аудиторних занять, користуючись платформою дистанційного навчання, в режимі відеоконференції здобувачі працюють в онлайн і офлайн режимах одночасно.

 


Кафедра економіки та готельно-ресторанного бізнесу взяла участь у святкуванні Дня Європи

15 травня 2021 року науково-педагогічні працівники та здобувачі вищої освіти за освітньо-професійними програмами «Готельно-ресторанне господарство та туристичний бізнес» та «Економіка та бізнес» кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу взяли участь у святкуванні Дня Європи.

На представленій локації здобувачами кафедри були презентовані страви кухонь країн Європи.

 


Вітаємо з перемогою в ІІ турі Всеукраїнського конкурсу наукових студентських робіт зі спеціалізації «Управління у сфері економічної конкуренції»!


Вітаємо з присвоєнням вченого звання професора Постола А.А.!


Установча конференція для здобучів вищої освіи за освітньо-професійними програмами «Керівництво персоналом та економіка праці», «Економка та адміністрування в охороні здоров’я»

02.04.2021р. з метою якісної підготовки проходження виробничої практики здобувачів вищої освіти, керівником виробничої практики, проф. Марченко О.А. було проведено установчу конференцію для здобувачів вищої освіти за освітньо-професійними програмами «Керівництво персоналом та економіка праці», «Економка та адміністрування в охороні здоров’я».

Під час зустрічі Оксана Анатоліївна ознайомила здобувачів з програмою проходження практики, метою та завданнями, структурою та вимогами щодо написання звіту, процедурою захисту звіту з виробничої практики.

Здобувачі отримали інформацію щодо програмних результатів проходження практики, ознайомлені з фаховими компетентностями, знаннями та вміннями з предметної області. Всі здобувачі отримали індивідуальні завдання з програми практики.

По завершенню установчої конференції керівником практики від університету проведено інструктаж з дотримання вимог техніки безпеки та охорони праці.

 


Регіональний науково-практичний семінар «Гастрономічні тренди нематеріальної культурної спадщини як туристичні ресурси Запорізького краю»

24 березня 2021р. на базі Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького відбувся Регіональний науково-практичний семінар «Гастрономічні тренди нематеріальної культурної спадщини як туристичні ресурси Запорізького краю».

Захід проведено за підтримки департаменту культури, туризму національностей та релігій Запорізької обласної державної адміністрації.

Під час зустрічі було зазначено, що стратегічна мета розвитку туризму в Україні полягає у створенні продукту, конкурентоспроможного на світовому ринку, здатного максимально задовольнити туристські потреби населення країни, забезпечити на цій основі комплексний розвиток територій та їх соціально-економічних інтересів за збереження економічної рівноваги та історико-культурної спадщини. Перспективним і одним із найбільш динамічно розвинених сегментів як туристичного, так і ресторанного видів у сучасних умовах можна назвати «гастрономічний туризм». Цей новий вид туризму має більші перспективи розвитку, а організація «гастрономічних турів» сприяє відродженню національних кулінарних традицій.

Важливість гастрономічного туризму полягає у здатності розмежувати ціннісно-смисловий універсум культури окремих народів, і в такому ракурсі він постає як один із засобів активізації крос-культурної комунікації, є проявом міжкультурних контактів і як такий сприяє встановленню багатовекторних комунікаційних зв’язків. Внаслідок різноманітних культурних контактів відбувається обмін ментальними, духовними і матеріальними цінностями, досвідом на міжособистісному, етнічному, державному та загальноцивілізаційному рівнях.

Модераторами заходу були:

– Златова О.Ю. – т.в.о. директора, завідувач КУ «Обласний методичний центр культури і мистецтва» ЗОР;

– Топалова Л.І. – доцент кафедри туризму, економічної географії та краєзнавства Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького з презентацією доповіді «Гастрономічний туризм: європейський та український досвід»;

– Френкель І.В. – директор Українського центру культурних досліджень Міністерства культури та інформаційної політики України з презентацією проєкту «Гастроспадщина України: традиції гостинності та культури приготування страв»;

– Арабаджи О.С. – доцент кафедри туризму, економічної географії та краєзнавства Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького з презентацією доповіді «Традиції кухні Приазов’я»;

– Ковтун Т.С. – завідувач організаційно-методичного відділу комунального закладу «Приморська централізована клубна система» Приморської міської ради Бердянського району з презентацією проєкту «Чарівна лоза Примор’я»;

– Фоміна О.О. – головний спеціаліст управління культури та молоді Мелітопольської міської ради Запорізької області з презентацією щорічного фестивалю Мелітопольщини «ЧерешнЕво»;

– Глебова Н.І. – доцент кафедри соціології Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького з презентацією проєкту «Інтеркультурний фьюжн: модна кухня»

– Марченко О.А. – професор кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького з презентацією гастро-проєкту «Смакує по-мелітопольськи…»;

– Левада О.М. – доцент кафедри туризму, економічної географії та краєзнавства Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького, член Мелітопольського грецького товариства з майстер-класом із виготовлення грецького листового пирога «Шумуш».

Цікаві та змістовні доповіді, гостинна атмосфера та приємне спілкування спонукали учасників заходу до подальшої співпраці та реалізації нових спільних проєктів.


Онлайн-конференція «Актуальні питання щодо порядку оновлення освітніх програм»

17 березня на факультеті інформатики, математики та економіки доцентом кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу Гурбиком Ю.Ю., членом комісії Вченої ради з експертизи якості освітніх програм спеціальностей було проведено онлайн-конференцію «Актуальні питання щодо порядку оновлення освітніх програм».

Учасниками заходу стали гаранти освітніх програм факультету інформатики, математики та економіки.

На онлайн-конференції було розглянуто:

– складові освітньої програми, які підлягають оновленню (навчальний план, програми освітніх компонентів та ін.);

– підстави на основі, яких здійснюється перегляд освітніх програм в Мелітопольському державному педагогічному університету імені Богдана Хмельницького;

– інституційні механізми щодо оновлення освітніх програм в Університеті.

Дякуємо всім за активну участь та плідну співпрацю!

 


На факультеті інформатики, математики та економіки відбулось одне з найвеселіших і найдавніших свят – Масляна (Масниця)

10 березня на факультеті інформатики, математики та економіки відбулось одне з найвеселіших і найдавніших свят – Масляна (Масниця). Свято організовано та проведено викладачами та студентами кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу.
 
Про особливості святкування, традиції свята, приготування традиційних святкових страв, про все це можна було дізнатись під час святкування.
 
Традиційно, святкування розтягується на тиждень. До речі, кожен день протягом святкування тижня має свою назву: понеділок прийнято називати – зустріч; другий день тижня – загравання; середу іменують ласункою; четвер – розгуляй; п’ятниця отримала назву тещині вечірки; субота – посиденьки зовиці; неділю ж назвали Великою Прощеною.
 
Веселі пісні, добрі привітання та смачні страви не залишили байдужими гостей та господарів свята.
 

Вітаємо з Міжнародним Жіночим днем!

 


Науково-педагогічні працівники кафедри відвідали загальноосвітні школи м. Мелітополь з профорієнтаційними заходами

03 березня 2021 р. науково-педагогічні працівники кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу відвідали загальноосвітні школи №14,15, НВК №16 та гімназію №19 м. Мелітополь з профорієнтаційними заходами.

Під час зустрічі з учнями шкіл доцент Верховод І.С. надала необхідну інформацію про особливості вступу та навчання в університеті. Також Ірина Сергіївна ознайомила гостей заходу з освітніми програмами кафедри «Економіка та бізнес», «Готельно-ресторанне господарство та туристичний бізнес», які передбачають підготовку кваліфікованих фахівців (бакалаврів), здатних розв’язувати складні спеціалізовані завдання та практичні проблеми, пов’язані з професійною діяльністю на підприємствах за видами діяльності, в закладах готельно-ресторанного та туристичного бізнесу. Фахівці готуються для організаційно-управлінської, господарської, комерційної та науково-дослідної діяльності у всіх сферах економіки. Всі присутні отримали інформаційні рекламні матеріали за освітніми програмами кафедри.

Сподіваємось, що наша зустріч дасть можливість відкрити майбутнім абітурієнтам нові перспективи для визначення майбутньої професії.

 


Науково-педагогічні працівники кафедри завітали до ЗОШ №25

02 березня 2021 р. науково-педагогічні працівники кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу, в рамках профорієнтаційної роботи, завітали до ЗОШ №25.

У ході зустрічі доцент кафедри Гурбик Ю.Ю. ознайомив учнів з особливостями вступу та навчання в університеті та за ОПП кафедри «Економіка та бізнес», «Готельно-ресторанне господарство та туристичний бізнес».

Присутні на зустрічі отримали інформаційні матеріали університету, рекламні флаєри та календарі освітніх програм.

 


Зустріч викладачів кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу з учнями Генічеської санаторної загальноосвітньої школи-інтернату

17 лютого 2021 року на платформі Zoom в режимі відеоконференції відбулась зустріч викладачів кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу з учнями Генічеської санаторної загальноосвітньої школи-інтернату.

Під час зустрічі були зазначені особливості вступу та навчання в університеті за освітньо-професійними програмами кафедри «Економіка та бізнес», «Готельно-ресторанне господарство та туристичний бізнес».

Завідувач кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу, д.екон.н., проф. Марченко О.А. зазначила, що сучасна економіка є пріоритетною сферою людської життєдіяльності, без якої неможливий розвиток будь-якого суспільства та перспективною наукою для активної та енергійної молоді з креативним мисленням.

Також Оксана Анатоліївна ознайомила гостей заходу ще з однією не менш затребуваною спеціальністю «Готельно-ресторанне господарство та туристичний бізнес», яка передбачає підготовку кваліфікованих фахівців (бакалаврів), які здатні розв’язувати складні спеціалізовані завдання та практичні проблеми, пов’язані з професійною діяльністю в закладах готельно-ресторанного господарства та туристичного бізнесу. Фахівці готуються для організаційно-управлінської, господарської, комерційної та науково-дослідної діяльності у сфері туризму, готельного господарства, ресторанного сервісу, курортної справи.

Сподіваємось, що наша зустріч дасть можливість відкрити майбутнім абітурієнтам нові перспективи для визначення майбутньої професії.

 


Доцентом кафедри Верховод І.С. проведено Zoom-конференцію «Чому і як здобувач вищої освіти може впливати на якість освітньої програми?»

10 лютого гарантом освітньо-професійної програми «Економіка та бізнес» доцентом кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу Верховод І.С. було проведено Zoom-конференцію «Чому і як здобувач вищої освіти може впливати на якість освітньої програми?»

У конференції взяли участь здобувачі вищої освіти за освітньо-професійною програмою «Економіка та бізнес», НПП кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу, стейкхолдери освітньої програми.

На заході було розглянуто:

– нормативні документи системи внутрішнього забезпечення якості освіти, зокрема, «Положення про участь здобувачів вищої освіти у забезпеченні якості освіти в Мелітопольському державному педагогічному університеті імені Богдана Хмельницького»;

– шляхи та механізми впливу здобувачів вищої освіти на удосконалення якості освітнього процесу в Університеті;

– суб`єкти освітнього процесу до яких здобувачі вищої освіти можуть звертатися стосовно покращення якості освітньої програми;

– структуру та особливості освітньої програми «Економіка та бізнес».

Дякуємо за активну участь у конференції та плідну співпрацю!

 


«Чому і як здобувач вищої освіти може впливати на якість освітньої програми?»

3 лютого 2021 р. доцентом кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу Гурбиком Ю.Ю., гарантом освітньо-професійної програми «Готельно-ресторанне господарство та туристичний бізнес» було проведено Zoom-конференцію «Чому і як здобувач вищої освіти може впливати на якість освітньої програми?»

Учасниками заходу стали здобувачі вищої освіти за освітньо-професійною програмою «Готельно-ресторанне господарство та туристичний бізнес», НПП кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу, стейкхолдери ОП.

На Zoom-конференції було розглянуто:

– освітньо-професійну програму «Готельно-ресторанне господарство та туристичний бізнес»;

– нормативні документи, які регулюють процес впливу здобувачів вищої освіти на якість освітньої програми в Мелітопольському державному педагогічному університету імені Богдана Хмельницького;

– шляхи та механізми впливу здобувачів вищої освіти на удосконалення якості освітнього процесу в Університеті;

– суб`єкти освітнього процесу до яких здобувачі вищої освіти можуть звертатися стосовно покращення якості освітньої програми.

Дякуємо всім за активну участь та плідну співпрацю!

 


Установча конференція з навчальної практики для здобувачів вищої освіти за освітньою програмою «Готельно-ресторанна справа та туристичний бізнес»

01 лютого 2021 р. професором кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу Оксаною Марченко була проведена установча конференція з навчальної практики для здобувачів вищої освіти за освітньою програмою «Готельно-ресторанна справа та туристичний бізнес».

Оксана Анатоліївна зазначила мету, завдання практики, ознайомила студентів з програмою та базами проходження практики та вимогами щодо написання звіту з практики.

Кожен зі здобувачів отримав індивідуальні завдання – аналіз функціонування підприємства галузі туризму та готельно-ресторанного бізнесу (за вибором).

 


Відбувся захист кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти спеціальності 051 Економіка

17-18 грудня на платформі Zoom в режимі відеоконференції відбувся захист кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти спеціальності 051 Економіка за освітніми програмами «Керівництво персоналом та економіка праці» та «Економіка та адміністрування в охороні здоров’я».

Здобувачі підготували доповіді та презентації з тем дослідження. Кваліфікаційні роботи виконані на актуальні теми, враховуючи стратегічні пріоритети розвитку економічних систем, а саме: «Удосконалення державного регулювання в системі охорони здоров’я України», «Маркетингова політика (діяльність) на підприємствах машинобудівної галузі України», «Формування інноваційних механізмів управління закладами вищої освіти», «Процеси кластероутворення в системі інноваційного розвитку регіону» та ін.

Екзаменаційна комісія працювала у складі к.н.держ.упр., доц. Гурбика Ю.Ю., к.е.н., доц. Верховод І.С., директора туристичного агенства «Мир путешествий» Шевчук О.О., завідувача відокремленим підрозділом ТМО «Дитяча лікарня» Комунального некомерційного підприємства «Територіальне медичне об’єднання «Багатопрофільна лікарня інтенсивних методів лікування та швидкої медичної допомоги» Мелітопольської міської ради Запорізької області Андроса М.В. під головуванням гаранта освітніх програм – д.е.н, проф., зав.каф. економіки та готельно-ресторанного бізнесу Марченко О.А.

Бажаємо подальших успіхів та нових наукових здобутків нашим випускникам.

 


Викладачі кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу взяли участь в І Туристичному форумі Приазов’я

10 грудня 2020 року викладачі кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу взяли участь у значній туристичній події Східної України – І Туристичному форумі Приазов’я.

На форумі розглядались важливі напрями розвитку сфери туризму та гостинності Азовського регіону на України в цілому. Спікери веб-семінару надали багато ґрунтовної інформації та корисних порад щодо напрямків розвитку туризму в Приазов’ї.

 


Профорієнтаційна зустріч з учнями шкіл м. Генічеськ

10 грудня 2020 року викладачі кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу на платформі Zoom в рамках профорієнтаційної роботи провели зустріч з учнями шкіл м. Генічеськ. У ході зустрічі були зазначені особливості вступу та навчання в університеті та за освітньо-професійними програмами кафедри «Економіка та бізнес», «Готельно-ресторанне господарство та туристичний бізнес» (бакалаврського рівня вищої освіти).

Завідувач кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу, д.екон.н., проф. Марченко О.А. зазначила, що сучасна економіка є пріоритетною сферою людської життєдіяльності, без якої неможливий розвиток будь-якого суспільства та перспективною наукою для активної та енергійної молоді з креативним мисленням.

Також Оксана Анатоліївна ознайомила гостей заходу ще з однією не менш затребуваною спеціальністю «Готельно-ресторанне господарство та туристичний бізнес», яка передбачає підготовку кваліфікованих фахівців (бакалаврів), які здатні розв’язувати складні спеціалізовані завдання та практичні проблеми, пов’язані з професійною діяльністю в закладах готельно-ресторанного господарства та туристичного бізнесу. Фахівці готуються для організаційно-управлінської, господарської, комерційної та науково-дослідної діяльності у сфері туризму, готельного господарства, ресторанного сервісу, курортної справи.

Сподіваємось, що наша зустріч дасть можливість відкрити майбутнім абітурієнтам нові перспективи для визначення змайбутньої професії.

 


Студентка спеціальності 051 Економіка – переможниця Всеукраїнського молодіжного конкурсу інноваційних проєктів розвитку туризму на сільських територіях в умовах кризових явищ

Колектив кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу щиро вітає студентку спеціальності 051 Економіка Сурядну Оксану та її наукового керівника доцента Верховод Ірину Сергіївну з перемогою у фіналі Всеукраїнського молодіжного конкурсу інноваційних проєктів розвитку туризму на сільських територіях в умовах кризових явищ!

Тема проєкту «Впровадження агротуристичних послуг на територіях фруктових садів Півдня України» (за зайняте 1 місце).

Бажаємо міцного здоров’я, душевного тепла, значних успіхів, досягнень та звершень, цікавих ідей та перспектив у виконанні проєкту.

Дякуємо організаторам конкурсу та всім причетним у розробці проєкту!

 


Відбувся попередній захист кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти спеціальності 051 Економіка

11 листопада на платформі Zoom в режимі відеоконференції відбувся попередній захист кваліфікаційних робіт здобувачів вищої освіти спеціальності 051 Економіка за освітніми програмами «Керівництво персоналом та економіка праці» та «Економіка та адміністрування в охороні здоров’я».
Студенти підготували доповіді та презентації з тем дослідження. Кваліфікаційні роботи виконані на актуальні теми, враховуючи стратегічні пріоритети розвитку економічних систем, а саме: «Удосконалення державного регулювання в системі охорони здоров’я України», «Маркетингова політика (діяльність) на підприємствах машинобудівної галузі України», «Формування інноваційних механізмів управління закладами вищої освіти», «Процеси кластероутворення в системі інноваційного розвитку регіону» та ін.
 
НПП кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу ознайомились з кваліфікаційними роботами студентів, заслухали їх доповіді, обговорили виниклі питання з тем дослідження та рекомендували всі роботи до захисту екзаменаційній комісії, враховуючи всі вимоги щодо виконання кваліфікаційних робіт та академічної доброчесності.
 

Науково-педагогічні працівники кафедри взяли участь у ІІ Міжнародному науковому форумі «NEW ECONOMICS – 2020»

31.10.2020 року науково-педагогічні працівники кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу взяли участь у ІІ Міжнародному науковому форумі «NEW ECONOMICS – 2020».

На форумі обговорювались та презентувались передові економічні ідеї та пропонувались нові шляхи вирішення актуальних економічних проблем. Форум проходив за чотирма академічними платформами, на яких викладачі кафедри презентували свої доповіді.

 


Круглий стіл, присвячений Всесвітньому дню туризму

28.09.2020 викладачами та студентами кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу МДПУ імені Богдана Хмельницького було проведено круглий стіл, присвячений Всесвітньому дню туризму.

Учасники та гості заходу занурились у цікаву туристичну подорож рідною Україною. Ознайомились з об’єктами світової спадщини ЮНЕСКО та найвідомішими мандрівниками та першовідкривачами світу.

Наприкінці, організатор заходу доц. Гурбик Ю.Ю. провів вікторину «Ерудований турист». Першокурсники з цікавістю приймали активну участь у вікторині та показали свою високу обізнаність у сфері туризму.


Викладачі кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу  завітали до ЗОШ м. Мелітополя

22.09.2020 року викладачі кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу доц. Гурбик Ю.Ю. та доц. Верховод І.С. у рамках профорієнтаційної роботи завітали до ЗОШ №16, 14 м. Мелітополь.

У ході зустрічі викладачі ознайомили учнів шкіл зі спеціальностями кафедри та особливостями вступу та навчання в університеті.

Присутні на зустрічі отримали інформаційні матеріали університету, рекламні флаєра та календарі кафедри.


Робочий візит заступника голови Запорізької обласної державної адміністрації Олександра Свистуна до університету

21 липня 2020 року відбувся робочий візит заступника голови Запорізької обласної державної адміністрації Олександра Свистуна та заступника начальника Департаменту освіти і науки Запорізької обласної державної адміністрації Олени Сороченко  у Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького. Це офіційне знайомство посадовців із  нашим  закладом вищої освіти.

Ректор університету Анатолій  Солоненко запропонував сформувати програму візиту як презентацію навчально-наукового та інноваційного вищого навчального закладу третього тисячоліття. І це дійсно так! На сьогодні, університет готує кадри для різних галузей національної економіки та видів діяльності, в тому числі і невиробничу сферу освіти, культури та мистецтва.

В університеті реалізується 88 освітніх програм: першого (бакалаврського − 42), другого (магістерського − 36), третього (освітньо-наукового та наукового − 10) рівнів. Діє дві спеціалізовані вчені ради, видаються наукові фахові журнали і збірники. До складу науково-педагогічних працівників входить 51 доктор наук та 162 кандидати наук.

Про свої досягнення та наробки мала змогу розповісти керівник  освітньо-наукової лабораторії готельно-ресторанного та туристичного бізнесу доцент Оксана Марченко.


Запрошуємо на церемонію вручення дипломів випускникам університету 2020 року


Атестація студентів спеціальності 051 Економіка за освітньо-професійною програмою «Економіка та бізнес» у вигляді захисту кваліфікаційної роботи

18.06.2020 на платформі Skype в режимі відеоконференції відбулась атестація студентів спеціальності 051 Економіка за освітньо-професійною програмою «Економіка та бізнес» у вигляді захисту кваліфікаційної роботи. Студенти підготували доповіді та презентації з тем дослідження. Кваліфікаційні роботи виконані на актуальні теми, враховуючи сучасні тенденції в економіці, а саме: «Розробка та обґрунтування бізнес-планування на підприємстві ПрАТ «Дніпроспецсталь», «Фінансова політика в закладах ресторанного господарства України», «Бюджетування, як ефективний метод управління підприємством на прикладі ТОВ «Новоолексіївський елеватор», «Кластерний підхід в реалізації державної політики регіонів України», «Сучасний стан банківської системи України», «Фінансове забезпечення розвитку енергетичного сектора України», «Розподіл ренти в національній економіці України» та ін.
Екзаменаційна комісія для проведення атестації здобувачів вищої освіти та присвоєння кваліфікації за ступенем вищої освіти бакалавр працювала у складі: голова ЕК Марченко О.А. – д.е.н., завідувач кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу, члени комісії: Гурбик Ю.Ю. – к.н.держ.упр., старший викладач кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу, Біляєв С.С. – к.е.н., старший викладач кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу, Шевчук О.О. – директор туристичного агенства «Мир путешествий», секретар Сальнікова М.В. – старший лаборант кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу.

Звітна конференція з виробничої практики студентів магістратури спеціальності 051 Економіка за освітніми програмами «Керівництво персоналом та економіка праці», «Економіка та адміністрування в охороні здоров’я».

4 травня о 13-00 на платформі Zoom відбулась звітна конференція з виробничої практики студентів магістратури спеціальності 051 Економіка за освітніми програмами «Керівництво персоналом та економіка праці», «Економіка та адміністрування в охороні здоров’я».
Виробнича практика проходила з 13 квітня по 22 травня на підприємствах за різними видами діяльності, а саме Комунальне некомерційне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Мелітопольської міської ради Запорізької області, Костянтинівська сільська рада, ПП «Акимов М.С.» м. Мелітополь, ТОВ «ТК ПОЖСОЮЗ» м. Мелітополь, ФОП «Агро-сила» м. Мелітополь, ПСП «Зоря» смт. Чернігівка, Запорізька обл., Головне відділення «Ощадбанк» м. Волноваха, Донецька обл., Комунальне некомерційне підприємство «Молочанський центр первинної медико-санітарної допомоги» Токмацької районної ради, Медичний центр «Лекар» м. Запоріжжя, Комунальна установа «Інклюзивно-ресурсний центр» Токмацької районної ради. та ін.
Студенти в своїх доповідях поділились інформацією про підприємство (за наданим планом), враженнями про проходження практики та набутими компетентностями.
Керівник виробничої практики від університету, завідувач кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу, д.е.н. Марченко О.А зазначила, що не зважаючи на онлайн-формат проведення конференції, захід вразив своєю результативністю, а доповіді студентів змістовністю та інформативністю.

Викладачі кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу провели профорієнтаційну платформу «Чому саме економіка?»

14 травня 2020 року викладачами кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу МДПУ імені Б.Хмельницького була проведена профорієнтаційна платформа «Чому саме економіка?». Зустріч відбулася з випускниками Привільненської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Генічеської районної ради Херсонської області та Генічеської санаторної загальноосвітньої школи-інтернат І ступеня м. Генічеськ Херсонської обласної ради. Завідувач кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу, д.екон.н. Марченко О.А. зазначила, що сучасна економіка є пріоритетною сферою людської життєдіяльності, без якої неможливий розвиток будь-якого суспільства та перспективною наукою для активної та енергійної молоді з креативним мисленням.
Також Оксана Анатоліївна ознайомила гостей заходу ще з однією не менш затребуваною спеціальністю «Готельно-ресторанне господарство та туристичний бізнес», яка передбачає підготовку кваліфікованих фахівців (бакалаврів), які здатні розв’язувати складні спеціалізовані завдання та практичні проблеми, пов’язані з професійною діяльністю в закладах готельно-ресторанного господарства та туристичного бізнесу. Фахівці готуються для організаційно-управлінської, господарської, комерційної та науково-дослідної діяльності у сфері туризму, готельного господарства, ресторанного сервісу, курортної справи.
Крім того учасники зустрічі отримали вичерпну інформацію про особливості вступу та навчання на спеціальності кафедри та були запрошені здобути вищу освіту в МДПУ імені Б.Хмельницького.


Відкрита лекція з дисципліни «Бюджет і регулювання економіки»

4 травня 2020 року доцентом кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу Леушиною О.А. була проведена лекція з дисципліни «Бюджет і регулювання економіки», тема лекції – Регіональна економічна політика.
Під час лекції розглянуто основні завдання регіональної політики, взаємовідносин «регіон-місцеве самоврядування», які передбачають окреслення функцій територіальних, муніципальних органів різного рівня, визначення завдань розвитку регіонів, регулювання ринкових відносин у межах територій, вирішення питань оперативного управління господарством.


Відкрита лекція з дисципліни «Основи туризмознавства»

Викладачі кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу МДПУ імені Богдана Хмельницького, під час, карантину активно проводять он-лайн заняття та інші заходи для студентів університету.
30 квітня старший викладач кафедри Гурбик Ю.Ю. провів відкриту лекцію з дисципліни «Основи туризмознавства» на тему «Європа – провідний рекреаційний регіон світу», для студентів 1 курсу спеціальності 241 Готельно-ресторанна справа. В ході заняття студенти ознайомилися з видатними туристичними об’єктами та пам’ятками провідних європейських країн, вивчили їх найвідоміші курорти та отримали ґрунтовні знання стосовно теоретичних аспектів розвитку туристсько-рекреаційних регіонів світу.


Вікторина «Economics and Ecology»

22 квітня викладачі кафедри економіки та готельно-ресторанного бізнесу провели вікторину «Economics and Ecology», яка була присвячена Всесвітньому дню Матері-Землі.
Учасниками вікторини були здобувачі вищої освіти спеціальності 051 Економіка та 241 Готельно-ресторанна справа. Модератор заходу Гурбик Ю.Ю. зазначив, що зараз все більшої популярності набуває новий напрямок економічної науки, який на основі економічних законів та механізмів досліджує актуальні питання та проблеми пов`язані з навколишнім середовищем, які сприяють зменшенню забруднення природи, забезпечують енергозбереження та охорону біологічного різноманіття у світі. Саме за цим актуальним напрямком – економічна екологія, було проведено онлайн-вікторину.