Єдиною родиною національні товариства відсвяткували Покрова на Хортиці

У Запоріжжі відбувся фестиваль національних культур «Єдина родина». Захід пройшов в рамках Всеукраїнського козацького фестивалю «Покрова на Хортиці», і присвячений Дню захисників і захисниць України.

Запорізькі заклади культури, майстри і мисткині, творчі об’єднання художньо-прикладних мистецтв громад Запорізької області долучились до свята і показали свої творчі надбання: намиста, ґердани, кукли-мотанки, предмети народного вжитку, відтворення суден, на яких запорозькі козаки кілька століть тому здобували собі перемоги у боях з ворогами.

Товариство української культури «Чумацький шлях» під художнім керівництвом Тетяни Дудки зачарували гостей ліричними українськими піснями. Вокальний ансамбль «Наш час», який представила польська громада в Запоріжжі «Полонія», на честь свята подарувала слухачам польських народних пісень.

Керівник Клуба культури польської при Запорізькій обласній універсальній науковій бібліотеці Олена Гергель має польські корені. Вона на постійному зв’язку зі своїми близькими у Польщі, що багато років тому інтегрувались у польський соціум. Проте серцем і душею вони разом з Україно. Олена вважає, що «ми – один народ, одна родина».

Представник кримськотатарського народу, декан факультету інформатики, математики і економіки Мелітопольського державного педагогічного університету ім. Богдана Хмельницького Ернест Муртазієв розповів, що земляки, які опинились в тимчасовій окупації в рідному Мелітополі, тримаються і чекають на звільнення.

– Як живе мелітопольський виш в нових умовах, спричинених повномасштабним вторгненням?

– Наш університет тимчасово переміщений до Запоріжжя – і він працює, викладання відбувається онлайн, набір на перший курс здійснено, – зазначив наш співрозмовник.

Окрім викладання у Ернеста Муртазієва є місія повернути співвітчизників на батьківщину. Він є членом мелітопольського Комітету сприяння повернення кримськотатарського народу на рідну батьківщину «Азат».

– Ми співпрацюємо із запорізькими колегами із Комітета «Анаюрт», проводимо спільні заходи, наприклад, до Дня депортації (18 травня) як трагічної сторінки в історії нашого народу. В той же час продовжуємо популяризувати свою культуру, традиції і сприяти поверненню нашого народу до рідних домівок, – розповів наш співрозмовник.

Керівник Студії грузинського танцю «Імеді» Грузинського товариства ім. Шота Руставелі Малхаз Чахвашвілі працює в Олександрівському районі м. Запоріжжя, навчає дітей грузинським народним танцям.

– Наша грузинська громада підтримує танцювальний колектив, тут навчаються не тільки діти грузинської діаспори, а й представники різних національностей. На даний момент мої учні займаються дистанційно, – додав Малхаз Чахвашвілі.

Відмітимо, що Малхаз Чахвашвілі відомий запоріжцям невпинною волонтерською діяльністю, започаткованою з перших днів повномасштабного вторгнення. Він кожного тижня за власною ініціативою роздає містянам хліб, закупляє необхідне для Перемоги спорядження – від амуніції до складного технічного спорядження. Малхаз Чахвашвілі завжди там, де його щирої допомоги найбільш потребують.

В перший жовтневий день 2023-го, з метою безпеки, традиційні «Покрова на Хортиці» були проведені в одному із культурних закладів Запоріжжя. Там наша багатонаціональна родина відзначила свято із вірою, що наступного року усі ми Єдиною родиною обов’язково зустрінемось на Хортиці.

Наталія Нестеренко, фото авторки

Previous Article
Next Article

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *